Får du utslag av smycken? Här är en guide till hudvänliga smycken

En hudvänlig guide till örhängen

Brukar dina örsnibbar svullna upp och bli röda och infekterade när du använder örhängen? Då ska du testa smycken i hudvänliga material. Med rätt material kan du nämligen använda och glittra i vackra smycken utan att få ont.   Alla kan använda smycken, även de med känslig hud. Det gäller bara att välja rätt material för att minska risken för metallallergi. Vi på Susanna Falken tillverkar enbart allergivänliga smycken i noggrant utvalda material. På så sätt minimeras risken för att du ska få en jobbig hudreaktion.
 
Därför får du en allergisk reaktion
Att drabbas av en hudreaktion är vanligt. De är få människor som har lyckats undvika röda örsnibbar, svullna fingrar och jobbiga hudutslag från billiga smycken.
Reaktionen kommer ofta ifrån de metaller som finns inne i smyckena och som ligger och skaver mot huden. De flesta hudutslag uppstår när man använder oäkta smycken tillverkade av billiga material, ofta med allergiframkallande nickel i.
Du kan också få en hudreaktion om du använder smutsiga smycken. För att undvika allergiska hudreaktioner när du använder örhängen så är det viktigt att hålla smyckena rena. Det kan nämligen fastna smuts, bakterier och oljor på smyckena som sedan irriterar huden.
 
Så minimerar du risken för allergi mot örhängen
Det är vanligt att få hudreaktioner på grund av att huden reagerar mot de metaller som finns i smycken. Det gäller framförallt för alla som har känslig hud redan från början.
 
Det finns ett klart samband mellan de smycken som många känsliga reagerar mot. Smyckena är ofta billiga och därför tillverkade av billiga metaller såsom:
  • Basmetaller som har en guld- eller silverfärg
  • Guldplätering med dolda, okända metaller bakom
  • Nickel
 
Det är vanligt att vara allergisk mot nickel, vilket är en metall som ofta förekommer i smycken. Nickel kan ge reaktioner såsom klåda, utslag, röd och svullen hud. Reaktionen uppkommer när nickel läcker ut ur smyckena. Du kan till exempel märka reaktionen på att dina örsnibbar blir varma, röda och svullnar upp. Att vara allergisk mot nickel är vanligt, därför är våra allergivänliga smycken givetvis nickelfria.
 
För att minimera risken för metallallergi bör du enbart använda hudvänliga material. Med rätt material kan du återigen börja bära fina smycken.
 
2 material som är skonsamma mot din hud
När du går igenom vårt utbud av smycken kommer du att märka att alla är tillverkade av två hypoallergeniska material. Vi har noggrant valt ut just dessa material eftersom de är kända för att vara hudvänliga och inte skapa någon allergisk reaktion. Det är extra viktigt för örhängen vars stift sticks igenom huden.
 
De två material vi använder oss av är:
  • Kirurgiskt stål 316L
  • Medicinskt titan
Kirurgiskt stål och medicinskt titan oxiderar inte och materialen blir inte heller missfärgade. De håller sig därför vackra hela livet ut och är väl värda att spendera lite extra pengar på. Med våra smycken slipper du både gröna märken på huden och metaller som tappar sin färg.
 
Det viktigaste materialet på smycken är det som sticks genom huden i dina örsnibbar. Därför använder vi alltid medicinskt titan på stiftet.
Back to blog