Hur vet man om guld är äkta

Hur vet man om guld är äkta?

Hur vet man om guld är äkta? Allt guld som är äkta har en stämpel. Stämpeln beskriver vilken guldhalt guldet har och den går ofta att hitta på insidan av ett smycke eller vid låset på ett halsband. Äkta guld brukar även ha en stark gul färg. Riktigt äkta guld är även ofta glansigt och mjukt. För att kontrollera om guldet är äkta är det alltså en stämpel som ska finnas på guldet. Stämpeln bevisar att guldet uppfyller de krav som finns för att klassas som guld. Det är även bra att veta att guld inte behöver vara rent för att klassas som äkta guld.

Guld är en mjuk metall och ofta blandas guldet ut med ett hårdare material. Det gör att ett guldsmycke håller bättre. Om guld blandas med koppar får guldet en mörkare och lite rödaktig färg. Tillsätts istället ljusare metaller blir det vitt guld. Palladium och rodium är de material som tillsätts för att det ska bli vitt guld.


Måste äkta guld ha en stämpel?

I Sverige är det krav på att guldsmycken som har en vikt över ett gram ska ha en stämpel. Stämpeln är för att en konsument ska kunna lita på att guldet är äkta. Märkning på guld i Sverige är ett slags konsumentskydd som har funnits i Sverige under en längre tid.

Kan man bada med äkta guld?

Ja, du kan bada med äkta guldsmycken. Äkta guldsmycken är väldigt tåliga mot vatten. Dessutom tål äkta guld klor- och saltvatten, det finns ingen risk för att missfärgningar ska uppstå på guldet. Däremot är det inte en bra idé att duscha med 18 karats guldpläteringar som endast täcker smyckets yta. Då finns det risk att smycket får skador. Vid bad med guldsmycken är det alltid bra att komma ihåg att det finns en risk att de kan ramla eller glida av kroppen.
Tillbaka till blogg