Vår Kvalitetsgaranti: Trygga & säkra metaller 

Ett klokt val skapat av Susanna Falken När du väljer smycken från oss investerar du inte bara i ett vackert hantverk, utan också i biokompatibilitet och medicinsk säkerhet. Vi tar ansvar för varje liten detalj, från materialval till design. Vår försäkran till dig är en kombination av estetik och högmedicinsk standard. Susanna Falken har 3 olika typer av örhängen: Kirurgiskt stål, Titan och en kombination av dessa. I örhängen som kombinerar båda metallerna prioriterar vi titan i de delar som kommer mest i kontakt med huden, såsom stiftet, medan framsidan är av kirurgiskt stål. Dessa material matchar kriterierna för medicinska apparater och är standardiserade inom sjukvårdsindustrin. 

Ett klokt val skapat av Susanna Falken 

Med tanke på dermatologiska rekommendationer tillverkar man idag medicinska implantat av båda dessa metaller. Deras kiokompatibla egenskaper minimerar risken för hudirritation och allergiska reaktioner, vilket skiljer dem från många andra metaller. Många bär smycken varje dag, och vårt mål är att varje bärning ska vara en bekymmersfri upplevelse. Varför skulle du behöva kompromissa mellan skönhet och hudens välbefinnande? Med våra smycken kombinerar vi medicinsk säkerhet med elegant design, så att du kan bära våra produkter med fullständig tillit. Att värna om din hudhälsa är central i vår designprocess. Därför har vi valt material med erkända hypoallergena egenskaper. Men vi stannar inte där: våra smycken är konstruerade för att framhäva din naturliga skönhet samtidigt som de kompletterar din individuella stil. Att bära ett smycke från Susanna Falken är inte bara ett modeuttalande, det är ett tecken på att du prioriterar kvalitet och medicinsk säkerhet. Vi finns här för att försäkra att varje gång du bär ett av våra smycken känner du komfort, trygghet och självförtroende. Välkommen till en värld där skönhet möter vetenskap. 

Susanna Falken Jewellery X Mirjam Björklund

Vi svarar på vanliga frågor om våra metaller

FAQ

Vad är kirurgiskt stål?

Kirurgiskt stål 316L är en legering av rostfritt stål som ofta används i medicinska och kirurgiska instrument på grund av dess hållbarhet och tålighet. Materialet motverkar korrosion och är ett biokompatibelt ämne. L-suffixet i 316L stål anger att det har en lägre kolhalt än andra rostfria stållegeringar, vilket gör det mer formbart och mindre benäget att korrodera.

Är kirurgiskt stål 316L allergivänligt?

Kirurgiskt stål 316L anses vara allergivänligt eftersom det är ett biokompatibelt material, vilket betyder att det inte orsakar en överdriven immunreaktion eller inflammation i kroppen. Därför används det ofta i medicinska och kirurgiska instrument, såsom implantat, tandproteser och piercingar. 316L är också resistent mot korrosion och rost, vilket gör det lämpligt för användning i kroppen då det inte släpper ifrån sig främmande ämnen som kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner. För att minska möjliga allergier för dig och våra kunder har vi valt att använda detta briljanta material. 

Rostar eller oxiderar kirurgiskt stål?

Kirurgiskt stål 316L är ett hållbart och slitstarkt material som är motståndskraftigt mot rost och oxidation. Det är en av anledningarna till att det ofta används i medicinska och kirurgiska instrument då det inte utsöndrar ämnen som kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner. Däremot är det viktigt att komma ihåg att material, inklusive rostfritt stål, kan påverkas av miljöfaktorer och att det är viktigt att ta hand om sina smycken för att bibehålla deras hållbarhet och kvalitet. Vi har behandlat våra smycken med PVD för att göra dem extra slittåliga och motståndskraftiga mot oxidering och slitage för att du ska känna dig trygg med att utföra dina vardagliga rutiner. Kombinationen av våra materialval och behandling gör det möjligt för oss att ge dig livstidsgaranti på våra produkter. Du kan tryckt leva ditt vardagliga liv såsom duscha, träna, bada i poolen och diska, utan att behöva ta av dig dina smycken. Smycken ska vara enkelt att bära!


Är kirurgiskt stål nickelfritt?

Kirurgiskt stål 316L innehåller nickel. Nickel är en viktig komponent i legeringen som bidrar till dess goda korrosionsbeständighet och formbarhet. Tyvärr är nickel en vanlig orsak till allergiska reaktioner hos vissa individer, särskilt i samband med hudkontakt. EU har bestämda gränsvärden för vilken mängd nickel som får släppas ut från smycken och andra kontaktytor som används på huden. Enligt EU-direktiv 2011/65/EU (RoHS) får smycken inte släppa ut mer än 0,5 µg nickel per cm2 per vecka. Denna gräns gäller för produkter som är i direkt kontakt med huden, inklusive smycken, armband, hårnålar, piercingar och klockor. Målet med gränsen är att minimera risken för allergiska reaktioner och hudirritationer. Våra smycken är testade och håller sig inom den tillåtna EU-gränsen och därav kan många som är känsliga mot nickel bära våra smycken. Men är du extremt känslig rekommenderar vi att du väljer våra smycken tillverkade av titan som är helt nickelfria. Dessa hittar du här: titan smycken.Om du mot all förmodan skulle få problem har du alltid 60 dagars rätt att returnera varan. Vi vill såklart att du ska må bra och det ska vara enkelt och tryggt att handla hos oss. Därför om du skulle få problem, hör bara av dig till oss på info@susannafalken.com så löser vi det. 

Vad är rostfritt stål?

Rostfritt stål är en legering av stål som innehåller minst 10,5% krom och andra metaller som nickel och molybden. Kromet fungerar som ett skyddande skikt som hindrar stålet från att rosta, och andra metaller ger stålet förbättrad hållbarhet och formbarhet.

Rostfritt stål är ett populärt material på grund av sin hållbarhet, motståndskraft mot oxidering och för att det ser fint och glänsande ut. Det används i en mängd olika produkter såsom köksutrustning, arkitektur, medicinska instrument, bildelar och smycken.

Det finns olika typer av rostfritt stål: bland annat 300-serien, 400-serien och kirurgiskt stål. Varje typ av rostfritt stål har sina unika egenskaper och är lämpliga för olika produkter.

De vanligaste rostfria stålet för smyckestillverkning är 304 och 316. 

Vad är skillnaden mellan 304 och 316L

304 och 316L är båda typer av rostfritt stål, men de har några viktiga skillnader när det gäller sammansättningen och egenskaperna.

304 rostfritt stål innehåller ca 18% krom och 11% nickel. Det är ett hållbart och motståndskraftigt material med god formbarhet, men det är inte särskilt lämpligt för personer med känslig hud eftersom det innehåller en högre del nickel.

316L rostfritt stål innehåller ca 16% krom och 10% nickel, samt molybden och andra metaller. Det har samma goda hållbarhet och formbarhet som 304 rostfritt stål, men det har en lägre nickelhalt och är därför mer hypoallergen.

Om du letar efter smycken som är hållbara, slitstarka och lämpliga för personer med känslig hud, bör du överväga 316L rostfritt stål. Men om du inte har några allergier eller känsligheter, kan 304 rostfritt stål också vara ett bra val på grund av dess goda hållbarhet och formbarhet. Vi säljer inga smycken i 304 rostfritt stål, utan vi använder enbart 316L eller titan då vi anser att kvaliteten passar våra kunder bättre. Har man en gång blivit allergisk mot nickel är man det för resten av livet. 

INNEHÅLL I 304 VS 316

Typ

C

mn

P

Si

cr

Ni

Mo

304
≤0.08
≤2.0
≤0.045
≤1.0
18-20
10-14
 
304L
≤0.03
≤2.0
≤0.045
≤1.0
18-20
10-14
 
316
≤0.08
≤2.0
≤0.045
≤1.0
16-18
8-11
2,0-3,0
316L
≤0.03
≤2.0
≤0.045
≤1.0
16-18
8-11
2,0-3,0

 

Vad är skillnaden mellan kirurgiskt stål och rostfritt stål?

Kirurgiskt stål och rostfritt stål är två slitstarka legeringar av stål med hög hållbarhet, men det finns viktiga skillnader mellan dem.

Kirurgiskt stål är en specifik typ av rostfritt stål som är speciellt utvecklat för att användas i medicinska och kirurgiska instrument. Det är vanligtvis en högkvalitativ legering med en unik sammansättning som ger en god korrosionsbeständighet, formbarhet och hållbarhet. Kirurgiskt stål är också hypoallergent och har låga nivåer av främmande ämnen som tex nickel och krom, vilket gör det säkert att använda i produkter som är i direkt kontakt med huden.

Rostfritt stål, å andra sidan, är en bred kategori av stållegeringar med god korrosionsbeständighet. Rostfritt stål kan användas i en mängd olika produkter, inklusive smycken, köksredskap, byggnadsmaterial, bilar och elektronik. Legeringen för rostfritt stål och nivåerna av nickel, krom och andra främmande ämnen varierar beroende på dess användningsområde. Kort och gott kan man säga att kirurgiskt stål är en speciell typ av rostfritt stål som är utvecklat för medicinska och kirurgiska ändamål och har specifika egenskaper som gör det säkert och lämpligt för dessa användningsområden.

Till våra smycken i kirurgiskt stål

Kan man dusch med kirurgiskt stål?

Ja, du kan duscha med kirurgiskt stål. Kirurgiskt stål är en robust och slitstark form av rostfritt stål, så det är tåligt mot dagliga aktiviteter som att duscha, diska, bada i poolen och träna. Även om kirurgiskt stål inte är särskilt känsligt rekommenderar vi inte långvarig exponering mot vatten. Men att bada på stranden och att hoppa i poolen med dina smycken på, är inga problem. Du kan till och med råka slänga dem i tvättmaskinen och färgen håller. Notera att det är endast rostfritt stål / kirurgiskt stål 316 och 316l som klarar saltvatten och bassänger med klor. Andra rostfria smycken kan ta skada av vatten och kemikalier. 

Är kirurgiskt stål bra?

Ja, kirurgiskt stål är en mycket bra form av rostfritt stål som har många fördelar för en mängd olika användningsområden, inklusive medicinska och kirurgiska tillämpningar. Några av de främsta fördelarna med kirurgiskt stål inkluderar:

 1. Kvalitet: Kirurgiskt stål är ett högkvalitativt rostfritt stål med en hög resistens mot oxidation och korrosion, vilket gör det lämpligt för användning i en mängd olika miljöer.
 2. Hygien: Kirurgiskt stål är ett lättrengörligt material som är lämpligt för användning i medicinska och kirurgiska tillämpningar där hög hygien är nödvändigt.
 3. Allergivänlig: Kirurgiskt stål har låga nivåer av allergiframkallande ämnen, inklusive låg nickelhalt, vilket gör det till ett hypoallergent material som är lämpligt för personer med känslig hud.
 4. Hållbarhet: Kirurgiskt stål är en hållbar och slitstark form av rostfritt stål som kan tåla en mängd olika belastningar och påfrestningar.
 5. Återvinningsbart: Det kan återvinnas eller återanvändas på ett miljövänligt sätt. Det är ett hållbart material som inte behöver bytas ut så ofta, så det minskar den totala mängden av avfall som produceras, vilket bidrar till en mer hållbar miljö.

Vad är medecinskt titan?

Medicinsk titan är en legering av titan och andra metaller som används i medicinska och kirurgiska produkter. Det är ett lätt, starkt och biokompatibelt material som kan användas i kroppen för att det innehåller låga nivåer av ämnen som kan orsaka allergier. Därför är titan ett populärt material för implantat, som höft- och knä-proteser, och tandimplantat. Medicinsk titan behåller färgen och har en lång livslängd, vilket gör det till ett hållbart alternativ för många medicinska tillämpningar.

Vad är ASTM F-67?

Det finns olika typer/graderingar för medicinskt titan, F-67 är den renaste formen. För att det ska kunna klassas som F-67 ska det innehålla minst 99,0% titan och mindre än 0,25% av andra element som kol, syre, kväve, väte och järn. Aluminium ingår i listan över andra tillåtna metalliska element, men dess maximala halt får inte vara mer än 0,1%.

Vår leverantör använder rent medicinskt titan som är analyserat av RISE (RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN). Analysen visade att titanet innehåller 100% Titan och 0.08% aluminium.  

ASTM F-67 är en standard som specificerar kraven på osseointegrerande (implantat som fäster i ben) tandimplantat för människor. Standarden utvecklades av den amerikanska organisationen ASTM International (tidigare känt som American Society for Testing and Materials) och beskriver de fysikaliska och kemiska kraven för material, design, testning och dokumentation av dentala implantat.

Grundtanken för oss med att följa dessa riktlinjer/krav att kunna skapa säkra örhängen med minsta risk för allergiska reaktioner.

 

Varför är medicinskt titan allergivänligt?

Medicinsk titan är allergivänligt för att det är ett biokompatibilitet material - det vill säga hur det tas upp av kroppen kroppen utan att orsaka allergiska reaktioner. Titan är en av de mest biokompatibla metallerna och därmed väldigt skonsamt mot kroppen. Titanlegeringar är väl lämpade för kroppen då de har en jämn yta, vilket minskar risken för infektioner och allergiska reaktioner. Det är även hypoallergent och det innebär att titan har låga nivåer av främmande ämnen som nickel och krom, som kan orsaka allergi hos vissa människor.

Sammanfattningsvis är medicinsk titan allergivänligt för att det:

 • Är ett biokompatibilitet material - ett kroppsfrämmande material som accepteras utan att påverka kroppen negativt.
 • Har låga halter av allergiframkallande ämnen.
 • Har en jämn yta, vilket minskar risken för allergi och infektioner när det finns i kroppen.

Oxiderar eller rostar medicinskt titan?

Medicinsk titan är slitstarkt och rostar inte i samma utsträckning som andra metaller. Titan har ett naturlig skyddslager mot oxidering som fungerar som en barriär mot ytterligare oxidation och korrosion. Det har visat sig att titanets skyddslager även har en  förbättrad biokompatibilitet jämfört med andra metaller. Därför är titan ett attraktivt materialval för medicinska och kirurgiska produkter.

Men, det är viktigt att notera att alla metaller, inklusive medicinsk titan, kan påverkas av en viss mängd korrosion under specifika omständigheter, som höga temperaturer, höga salthalter i miljön, eller höga koncentrationer av syror. Så, trots att medicinsk titan har en god korrosionsbeständighet, är det viktigt att vidta lämpliga åtgärder för att minimera korrosion och bibehålla dess prestanda i medicinska och kirurgiska tillämpningar.

Är medicinskt titan nickelfritt?

Ja, medicinsk titan är nickelfritt. Titan är en naturligt metall, ett av våra grundämnen som sällan innehåller nickel och andra allergena element. Medicinska legeringar av titan som används i implantat och andra medicinska tillämpningar är särskilt framtagna för att innehålla låga halter av allergiframkallande ämnen. Detta gör medicinsk titan till ett allergivänligt material som sällan orsakar allergiska reaktioner jämfört med andra metaller.

Kort och gott är medicinskt titan nickelfritt och är därför ett säkert och allergivänlig materialval som vi har valt att tillverka en del av våra örhängen i. En del av våra örhängen är 100% medicinskt titan, andra har titanstift med motiv i kirurgiskt stål och några av dem är i 100% kirurgiskt stål.

Se våra olika smycken i metall kategorier här.


100% Titan, Titanstift med figur i kirurgiskt stål, 100% kirurgiskt stål

Vad är PVD?

PVD (Physical Vapor Deposition) är en teknik som används för att behandla stålsmycken för att förbättra både smyckets hållbarhet och utseende. PVD-behandling skapas genom att utsätta stålet för högt tryck och temperatur, vilket skapar en beläggning på en annan metall, som rostfritt stål eller titan. På detta sätt täcker vi ytan av våra smycken.

Fördelarna med PVD-beläggning är att smyckena håller bättre mot slitage och oxidering men även mot stötar. Färgen håller också bättre vilket gör att den inte kommer att försvinna eller blekna med tiden. PVD-beläggningen är slät och glänsande, vilket gör att smycket ser mer glänsande och elegant ut.


Vad är skillnaden på guldplätering och PVD-beläggning

Guldplätering och PVD-behandling är två olika metoder för att behandla / förgylla metaller med viktiga skillnader.

Guldplätering innebär att man täcker en metall med en tunt lager av guld. Ofta är det koppar eller nickel man täcker med hjälp av en elektrokemisk process. Guldplätering ger smycken en vacker guldfärg, men beläggningen är ofta tunn och känslig för skador, vilket gör att den inte håller för alltid.

PVD (Physical Vapor Deposition) är en annan teknik där man med hjälp av en vacum process höjer tryck och temperatur på guldet som skapar ett lager på en underliggande metall såsom titan eller kirurgiskt stål. Denna metod gör smycket hållbart mot stötar, missfärgning och oxidation samt att det ger en glänsande yta.

Sammantaget är guldplätering en mer traditionell metod för att “förgylla” smycken med guld, medan PVD är en mer avancerad teknik som ger smycket en mer hållbar yta med fler färg möjligheter. 

Hur funkar pvd processen?

PVD-processen, eller Physical Vapor Deposition, är en avancerad teknik som används för att belägga stål med en tunn beläggning av en annan metall, som rostfritt stål eller titan. Processen fungerar på följande sätt:

 • Förberedelse: Smycket rengörs och förbehandlas för att säkerställa att beläggningen har en jämn yta och håller väl.
 • Vacuum-kammare: Smycket placeras i en vacuum-kammare som är förseglad och luften töms för att skapa en vakuum-miljö.
 • Tillför metallpulver: En annan metall sätts under högt tryck och hög temperatur, vilket gör att den bryts ner till en pulverform. Detta pulver appliceras på ytan av smycket.
 • Beläggning: När pulvret har placerats på smycket värms metallen upp igen med en hög temperatur. Pulvret smälter och lägger sig som en tunn film med en jämn yta.
 • Avslutande behandling: När beläggningen har satt sig, är smycket klart att användas. Ibland kan det behöva ytterligare behandling, såsom polering för att förbättra dess utseende och hållbarhet.

PVD-processen är en komplex teknik som kräver en vakuum-miljö med höga temperaturer och tryck för att få en jämn och hållbar beläggning. Resultatet är ett smycke med en hållbar färg och yta som klarar både rost och stötar.

Har ett smycke med PVD guld samma kvalite som ett guldpläterat smycke?

Det är svårt att jämföra kvaliteten mellan ett guldpläterat smycke och ett smycke med PVD-guld eftersom det finns en mängd olika faktorer som påverkar kvaliteten på varje typ av smycke.

Guldplätering är en metod där ett tunt skikt av riktigt guld appliceras på ytan av ett annat material, som exempelvis koppar eller silver. Guldpläteringen kan vara tunn och känslig, och det är inte ovanligt att det pläterade guldet kan börjar flagna eller försvinna över tid, speciellt om smycket används ofta eller utsätts för hårda stötar.

PVD-guld, å andra sidan, är en process där en beläggning av guld används för att täcka en yta. Denna beläggning är mycket mer hållbar än en traditionell guldplätering, och mer tålig mot rost, missfärgningar och andra former av slitage. PVD-beläggningen kan också göras mycket tjockare än en guldplätering, vilket innebär att den har en längre livslängd.

Så medan en guldplätering kan ha ett liknande utseende som PVD-guld, är den sällan lika hållbar eller långvarig. Det är därför viktigt att tänka på kvaliteten när du väljer ett guldpläterat smycke eller ett smycke med PVD-guld. 

 

Vad innehåller våra smycken?

Vi har testa våra leverantörers produkter och nedan hittar du resultat av tre testtillfällen som är utförd av RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN.

 

Medicinskt titan ASTM F-67

Används i våra örhängen 
METALL TERM VIKT GRAM
Titan Ti (Vikt -%) ca. 100
Aluminum Ai (Vikt -%) ca. 0,08

  

Medicinskt titan ASTM F-136

Används i våra bakstycken på örhängen
METALL TERM VIKT GRAM
Titan Ti (Vikt -%) ca. 99
Aluminum Ai (Vikt -%) ca 0,8
Silikon Si (Vikt -%) ca 0,3
Järn Fe (Vikt -%) ca 0,05

 

Kirurgiskt stål 316L

Används i några örhängen och övriga smycken
METALL TERM VIKT GRAM
Aluminum Ai (Vikt -%) <0,05
Silikon Si (Vikt -%) ca 0,4
Vanadin Vt (Vikt -%) ca 0,08
Krom Cr (Vikt -%) ca 17
Mangan Mn (Vikt -%) ca 1
Kobalt Co (Vikt -%) ca 0,2
Nickel* Ni (Vikt -%) ca 10
Koppar Cu (Vikt -%) ca 0,4
Molybdenum Mo (Vikt -%) ca 2
Järn Fe (Vikt -%) Rest
       
* Nickel är testat och frisläppningen är minder än den Europeiska gränsen på 0,05 ug/cm2/vecka