Mässing smycken och dess hållbarhet

Mässing smycken och dess hållbarhet?

Mässing smycken och dess hållbarhet? Mässing är en relativt billig legering av zink och koppar, som ofta används i smycken. Med tiden mörknar mässing och skapar en unik patina på varje smycke. De faktorer som påverkar utseendet på mässingsmycken är temperatur, ljus och luftfuktighet. För att få tillbaka smyckets ursprungsfärg kan du putsa upp det med en särskild putsduk som är avsedd för ändamålet.

Hållbarhet hos mässing

Då mässing är en legering, det vill säga en kombination av flera olika metaller, kan dess hållbarhet variera baserat på legeringens specifika sammansättning. Mässing som innehåller mycket koppar utgör en form av malm som används i olika konstföremål som ljuskronor. Om mässingen har en tunn konstruktion kan den med tiden spricka. Detta kallas för spänningskorrosion och sker särskilt i ammoniakhaltig miljö.


Mässingsmycken i vardagen

Då mässingens utseende förändas baserat på olika miljöfaktorer som fuktighet undrar många om det går att duscha med mässingsmycken (så som det går med smycken av kirurgiskt stål). Då mässing är en känslig metall som lätt oxiderar när den kommer i kontakt med väta är det i de flesta fall bäst att ta av dina mässingsmycken innan du går in i duschen. Men om det rör sig om smycken som har en kärna i mässing och plätering i guld är smyckena mer tåliga. Även om det går att duscha med denna typ av mässingsmycken bör du fortfarande behandla dem varsamt och hålla dem borta från parfym och hårspray.

Rostar mässing?

Då metaller som järn med tiden rostar och mässing är ett känsligt material som påverkas av omgivningen uppkommer ofta frågan om även mässing rostar. Mässing innehåller en stor mängd koppar vilket innebär att det inte brukar rosta. Istället skapas en grön beläggning av ärg, vilket sker via en reaktion mellan kemikalier i luften och mässingen. Du kan välja att låta dina mässingsmycken ärga om du vill ha en vacker patina. Föredrar du mer glansiga mässingsmycken kan du regelbundet putsa dem. Torka även av dem varje gång du tagit i dem då fukt och fingeravtryck brukar lämna fläckar på mässing. Bilden ovan visar ett års användning av ett mässing smycke jämfört med ett års användning av vårat örhänge. 
Tillbaka till blogg