Morsdag

Morsdag

Mors dag

Mors dag är ett tillfälle att uppmärksamma sin mamma lite extra. I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj varje år, men i andra länder kan firandet ske på andra dagar. Ursprunget till att Mors dag står med i vår almanacka kommer faktiskt från USA. Ann Jarvis, en kvinna som under det amerikanska inbördeskriget i slutet av 1800-talet, vårdade sårade soldater, hade startat något som hette Mother's Day Work Clubs med fokus på hälsofrågor. Hennes dotter, Anna Jarvis, introducerade 1905 Mother's Day, som en dag då man skulle hedra alla mödrar eftersom hon ansåg att en mor är den som gör mest för en i livet. Idag firas ofta mammor med att barn har ritat en teckning, bakat en kaka eller något annat, beroende på barnets ålder. Små barn brukar papporna hjälpa, så att de lär sig att fira Mors dag.

 

Jag tycker det är viktigt att vi även idag uppmärksammar alla mammor som ställer upp för sina barn i vått och torrt. Förutom allt som görs i vardagen med att laga mat, tvätta, diska, hjälpa barnen med läxor och liknande, gör en mamma ofta de där osynliga sakerna som ingen tänker på. Det kan vara saker som att bädda sängen lite extra mysigt, puffa upp kuddarna och rätta till gosedjuren. En mamma kommer oftast ihåg vilken mat barnet har som favoriträtt och lagar den exempelvis på barnets födelsedag. När ett barn är lite hängigt tar mamman det i sitt knä, läser en saga, kramar om - bara den känslan och tryggheten kan göra att ett litet barn mår bättre. Mammor ordnar födelsedagskalas, fixar med allt från gympakläder till att komma ihåg att köpa presenter till barnets kompisar när de ska ha kalas. Mor och barn kan baka och pyssla tillsammans, eller något annat som skapar en gemenskap. Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma Mors dag, inte bara när man är ett litet barn, utan även som vuxen kan man fortsätta att visa uppskattning för allt ens egen mamma har gjort.

 

Mors dag, varför vi firar den, när och hur den uppstod

Mors dag introducerades i USA år 1905 och sedan fick vi seden hit till Sverige. Tanken är att uppmärksamma alla mödrar för allt de gör för sina barn.

 

Tillbaka till blogg