Stockholms stil – Vad är det?

Hur kännetecknas Stockholms stilen? och vilka märken krävs för att få kalla det så?

Stockholms stil är unikt och kännetecknas av enkelhet, modernitet och minimalism. Stilen sträcker sig över kläder, skor och accessoarer med ett tydligt skandinaviskt uttryck. Vi har valt att intervjua vår modefascinerade delägare, Michael Falken. Han klär sig till vardags enligt stockholms-stilen.

I den här bloggposten har vi därför specialiserat oss på att följa de senaste trenderna inom stockholmsstilens modescen, präglas många kläder av en enkelhet där jeans, tröjor och t-shirts utgör grunden.

Kläder, skor och accessoarer

Skandinaviskt mode, med sin mix av moderna och klassiska inslag, är starkt uppskattat. Neutrala färgpaletter som svart, vit och grått dominerar. Mysiga stickade plagg, såsom tröjor från Arket, är bärande genom olika säsonger. Skor, som de från Ganni, tenderar att ha en elegantare touch. Och accessoarer, ofta från premium märken, fulländar looken.

 

 

 

Det finns två olika stilar:

  1.  Stockholmsstil för tjejer
    Svenska märken som Acne Studios, Filippa K och Totême har skapat en stil som framhäver skandinavisk renhet, funktion och elegans. Här ser vi neutrala färgpaletter med mjuka pasteller, raka jeans, stickade tröjor och accessoarer från lyxmärken som Zadig & Voltair
  2.  Stockholmsstil för killar
    Detta mode betonar enkelhet och exklusivitet. Minimalistiska silhuetter visas år efter år, med fokus på stil och komfort. Neutrala färger som marinblått och grått är populära. Basplagg som jeans från ARKET, tröjor från ZARA och skor från VALENTINO fulländar looken.

 

Hur sker inköpen av stockholms-stilen?

När det kommer till inköp av kläder i Stockholmsstil, varierar alternativen beroende på ens budget. För de som är ute efter mer överkomliga alternativ erbjuder kedjor som Zara och HM en myriad av stilsäkra val. För dem som har en större budget och letar efter högre kvalitet och unika designs, står märken som Acne Studios och Arket i förgrunden.

 

Basgarderoben (Ett måste för varje individ)

Basgarderoben för en tjej i Stockholmsstil kan bestå av en stickad tröja från Arket, en kjol från Zara, en väska från Zadig & Voltaire och skor från Ganni. För killar kan den bestå av en stickad tröja från ZARA, en t-shirt från COS, jeans från ARKET och skor från VALENTINO. Dessa basplagg kan mixas och matchas för att skapa flera olika looks, från avslappnat vardagligt till mer uppklätt.

 

Säsongsinspirationen kan variera menar Falken

Magasinets trenddel ger en insikt i de senaste trenderna med inlägg som "Snyggaste väskorna i Stockholmsstil", "Maxikjolar i Stockholmsstil", och "Sommarkläder för killar i Stockholmsstil". Detta hjälper läsare att hålla sig uppdaterade om de nyaste stiltrenderna för varje säsong.

Stilidentitet

För dem som är osäkra på sin egen stil rekommenderas det att utforska olika looks för att hitta vad som känns mest "rätt". Det kan handla om att prova en vardagslook, en preppy-stil eller till och med punkrock. Stockholmsstilen erbjuder en tidlös och elegant bas att bygga på, men det är viktigt att lägga till personliga inslag för att skapa en unik stilidentitet, ett exempel kan vara smycken från Stockholm.

”Våra egna smycken är tillverkade av Susanna Falken i Stockholm”

Stockholmsstilens inverkan på modevärlden

Internationellt har Stockholm blivit erkänt som ett modecentrum, särskilt när det gäller att definiera skandinavisk estetik. Många globala modeentusiaster vänder sig till Stockholms modevecka, butiker och designstudios för att fånga upp de senaste trenderna och hitta inspiration.

Evolving trends

Även om Stockholmsstilen är förankrad i minimalism och funktionalitet, är det inte immun mot förändring. Varje säsong ser vi hur designers experimenterar med nya texturer, färger och silhuetter. Ändå, oavsett de små förändringarna, är kärnan i designen alltid trogen mot de grundläggande principerna för enkelhet och kvalitet.

Tillbehören du måste ha för att klassas som ”Stockholmsstil”

Det sägs ofta att "detaljerna gör helheten", och det stämmer särskilt när det gäller Stockholmsstilen. Lyxiga väskor, smycken och andra accessoarer från premiummärken ger det extra lager av raffinement till en annars enkel outfit. Sådana tillbehör blir ofta signaturstycken, bärare av ens personliga berättelse och smak.

Hur blir framtidens stockholmsstil om Susanna Falken får bestämma?

Med en ökad global medvetenhet om hållbarhet och etik inom modeindustrin, kommer Stockholmsstilens framtid troligen att lägga större vikt vid hållbara material och produktionsmetoder. Redan nu ser vi en trend mot mer ekologiskt ansvarsfulla val och etiska inköpsbeslut bland både designers och konsumenter i Stockholm.

Vad är INTE Stockholm stil?

Stockholm är ofta synonymt med minimalistisk och trendig mode, men inte alla stilar faller inom ramen för vad som betraktas som typisk 'Stockholm stil'. Här är tre exempel på modeval som inte anses vara i linje med denna stil:

  1. I Stockholm är det vanligt att föredra subtilitet och enkelhet; därför anses blänkande, stora smycken eller accessoarer sällan vara i god smak.

  2. Att klä sig i eleganta och formella finskor för casual eller vardagliga evenemang anses inte följa Stockholms modeetikett. Mer information om finskor kan du hitta på Skolyx.

  3. Medan athleisure-trenden har sina anhängare globalt, är det mindre vanligt i Stockholm att se tydliga sportkläder som hoodies eller joggingbyxor användas i icke-sportiga sammanhang.

 

Tillbaka till blogg

Smycken till Stockholms stil