vad är karat

Vad är karat?

Vad är karat? Du har säkert hört att ett guldsmycke har ett visst antal karat, men vad betyder det egentligen? Jo, karat är en enhet som används för att beskriva hur rent guldet är, alltså hur mycket guld det finns i en guldlegering. Ju renare guldet är, desto mer karat har det. Skalan för enheten karat går från 1 och sedan upp till 24. Du ska inte förväxla enheten karat med carat. Det är nämligen något som beskriver diamanters vikt.

Hur mycket är 1 karat och vad betyder 24 karat?

1 karat är en guldlegering som inte innehåller så mycket guld. I Sverige är det till och med så att guldlegeringar under 9 karat inte får kallas för guld. 24 karat har helt enkelt rent guld, eller i alla fall så rent guld som det går att få. Har du guld med 24 karat är guldhalten minst 99,9 %. Guld med 24 karat brukar kallas för finguld och du hittar det i bland annat guldmynt och guldtackor.

Vad är skillnad mellan 18 och 24 karat?

Har du guld med 18 karat har du en guldlegering med en guldhalt på 75 %. Skillnaden mellan 18 och 24 karat är alltså andel guld i legeringen – 24 karat är i princip rent guld och 18 karat innehåller 75 % guld. I guldlegeringar används bland annat metallerna koppar och silver.

Vet du förresten varför man använder olika karat i guld? Guld är helt enkelt en sådan mjuk metall att det skulle vara svårt att göra vackra smycken med fina detaljer i om man skulle använda rent guld. Eftersom rent guld är så mjukt skulle också smycket bli mycket stötkänsligt och ömtåligt. Självklart beror det också på kostnaden. Rent guld med 24 karat är mycket dyrbar. Smycken med 24 karat skulle därför kosta mycket pengar och det skulle vara svårt att sälja.
Tillbaka till blogg