Vad är peridot?

Vad är peridot?

Peridot är en ädelsten som tillhör familjen olivinmineraler, formade djupt inuti Jordens mantel. Det är ett naturligt underverk som skapas genom att tränga upp till ytan via vulkanisk aktivitet – och då kan vi avnjuta tjusningen av det som vissa kallar ”solens ädelsten”.

 

Vilken färg har peridot?

Med strålande limegrön nyans varierar peridot mellan livlig gulgrön och djup ton i olivfärg. Tack vare att dess lyster och genomskinlighet är ädelstenen naturligt elegant och passar perfekt för den som vill ha något sofistikerat men ändå jordnära.

 

Hur mycket kostar peridot?

Jämfört med andra ädelstenar är peridot ganska prisvärt. Det gör det till en favorit bland människor som söker lyx utan att vilja ha något orimligt dyrt.

 

Kostnaden varierar beroende på storlek, kvalitet och stenens skärning.

 

Vad är typiskt för peridot?

Likt en del andra ädelstenar har peridot en viss attraktion tack vare sin motståndskraft. Tittar vi på Mohs-skalan har peridot en hårdhet på 6,5 till 7.

 

Hållbarheten gör den till ett populärt val vad gäller smycken som varar länge och vars skönhet består i generationer.

 

Peridot är också känd för sin klarhet, som gör att ädelstenen gnistrar vackert.

 

Hur vet man att det är en riktig peridot?

Det finns flera faktorer som avgör om peridot är äkta eller inte. Äktheten understryks av en gulgrön eller olivgrön nyans och utstrålar ett distinkt sken.

 

Det är också fördelaktigt att ta stenen till en certifierad eller välrenommerad juvelerare som säkerställer dess ursprung och kvalitet.

 

Visste du att…

I det forna Egypten trodde man att peridot avvärjer ondska och mardrömmar, vilket gjorde att bäraren hade viss makt och inflytande.

 

Vissa tror att peridot anlänt till Jorden via meteoriter, vilket bygger vidare på den mystiska bilden av en redan gåtfull ädelsten.

 

Peridot sägs dessutom vara födelsestenen för augusti, så om du har en vän som fyller år då kan detta vara en passande present.

Tillbaka till blogg