Vad heter pluppen på örhängen

Vad heter pluppen på örhängen?

Snurrebusen, låset, stoppet, bakstycket eller örstiftet – vet du vad vi pratar om? Jo, vi pratar så klart om den där lilla pluppen som håller örhänget på plats bakom örat. Det finns flera varianter av pluppar.

De flesta är små och enkla i sin modell. De ska ju inte synas utan bara hålla örhängen på plats. Plupparna kan också vara tillverkade i många olika material. Det finns pluppar i bland annat stål, plast, guld och silver.

För den som är känslig och lätt får irriterande hudutslag kan allergivänliga pluppar tillverkade i silikon vara ett bra alternativ. Har du tappat en plupp, och det är lätt hänt, kan du ofta använda en plupp från ett annat örhänge. Det går också att köpa lösa pluppar i många affärer och i många e-butiker.

 

 

Vem kom på örhängen och när började man använda örhängen?

Vem som kom på att det skulle vara snyggt att smycka ut sina öron är naturligtvis svårt att säga. Det vi vet är att människor att använt örhängen länge. Man har faktiskt hittat bevis för att örhängen användes i Mellanöstern för flera tusen år sedan.

I Mesopotamien men också på Kreta har arkeologer hittat örhängen i gravar som är 4 500 år gamla. I bibeln finns också örhängen omnämnda och även buddister har en tradition av att bära örhängen.

Kolla in en bild av Buddha så ser du att örsnibbarna ofta är uttänjda. Varför då? Jo, säkert för att Siddhartha Gautama, grundaren av buddismen, bar örhängen.

Örhängen har ofta använts för att visa att man är rik och därför varit en statusmarkör i många olika kulturer. Men ibland har det istället varit precis tvärtom. I det antika Rom bar ofta slavar örhängen i form av små ringar för att visa att de var just slavar.

Tillbaka till blogg