Vilka örhängen är bra för personer med eksem

Vilka örhängen är bra för personer med eksem?

Om du lider av eksem men ändå vill använda örhängen bör du välja material som har mindre risk att framkalla eksem. Det du absolut bör undvika är örhängen som innehåller nickel. Nickel finns framför allt billigare örhängen av olika metallegeringar. Även örhängen tillverkade av guld och silver kan innehålla en del nickel, och kan därför orsaka eksem för den som är väldigt känslig.

Det bästa är att välja örhängen av titan, kirurgiskt stål eller av medicinsk plast. Men eftersom olika personer är känsliga mot olika ämnen, kan du behöva testa dig fram för att se vad som fungerar för dig och vad som framkallar dina eksem.

Hur vet man om man inte tål örhängen?

Det kan vara svårt att veta om du tål örhängen eller inte innan du har provat. Men är du generellt känslig för hudkontakt med olika metaller och en del andra material finns det en stor risk att du inte tål örhängen.

Har du tagit hål i öronen och märker att hålen har väldigt svårt att läka, eller att du återkommande får eksem eller andra utslag på öronen är det troligt att du inte tål örhängen. Men det behöver inte betyda att du inte tål några örhängen. Det kan vara örhängen i ett visst material du inte tål.


Kan man få utslag av örhängen?

Du kan absolut få utslag av örhängen. Utslagen kan bero på flera anledningar. En anledning kan vara att du är allergisk mot örhängen i det materialet du använder. Men det kan också bero på att du exempelvis har blivit väldigt varm och svettig runt örhänget eller att du inte har lyckats hålla rent.

Har du fått utslag är det bra att ta bort örhänget ett tag och låta utslaget läka. Prova sedan igen och se om utslagen kommer tillbaka. I så fall är det troligen allergi mot örhänget. Det bästa är att prova kreoler eller ringar så att hålet får luft och kan andas. 
Tillbaka till blogg