Vilken hand har man ringen på

Vilken hand har man ringen på?

Vilken hand har man ringen på? Ringar har länge används av människor i olika kulturer. De kan symbolisera alltifrån kärlek till den egna personligheten eller en åsikt som man vill förmedla. Idag bär vi ringar lite hur vi vill, men visste du att det finns vissa traditioner eller "regler" kring vilken hand man bör bära en ring på?

Vad betyder ring på höger hand?

Varför man bär ring på höger hand varierar mellan olika kulturer. I många europeiska länder bär man exempelvis förlovningsringen på höger ringfinger innan man gifter sig. Det symboliserar att man har gjort en överenskommelse, det vill säga beslutet att gifta sig.


Höger ringfinger symboliserar kärlek och tillit

Det högra ringfingret symboliserar även tillit, kärlek eller familj. Därför bär man ofta även andra ringar med större sentimentalt värde på just höger ringfinger. Ofta bär man exempelvis ringar som man ärvt eller fått av familjemedlemmar.

Varför har man ringen på vänster hand?

Traditionen att bära ring på vänster ringfinger fanns redan under romarnas och de forna egyptiernas tid. Den finns fortfarande kvar i stora delar av världen och just därför bär man i många länder ringar på vänster hand. Det handlar framförallt om vigselringen, men i exempelvis Sverige och USA bär man även förlovningsringen på samma hand.
Det beror på att det vänstra ringfingret inte bara symboliserar kärlek, utan även löften och engagemang. En ring på vänster ringfinger brukar därför innebära att man har gjort ett viktigt löfte till en annan person.

Vänster ringfinger symboliserar hjärtat

Det finns dessutom en tro att vänster ringfinger är direkt kopplat till hjärtat via ett visst blodkärl. Därför är en ring på det fingret tänkt att symbolisera något som ligger oss varmt om hjärtat och som vi vill hedra. Det behöver alltså inte handla om en parrelation, utan det kan även vara något annat som är viktigt för oss.
Tillbaka till blogg