Hudvänliga smycken

Hudvänliga smycken

Hudvänliga smycken brukar vara utvecklade i material som inte utlöser allergier. Bland de material som kan orsaka allergier finns bly, kadmium och nickel. De smycken som är hudvänliga följer EU:s gränsvärden för dessa skadliga ämnen. Smycken bör vara tillverkade i allergivänliga material för att kunna användas varje dag och inte riskera att utlösa hudproblem och andra långvariga besvär.

Vilka material används för att tillverka hudvänliga smycken?

Alla har möjlighet att använda smycken, även de som har känslig hud. Det handlar bara om att välja rätt material vilket minskar risken för metallallergi. Bland hypoallergena material finns medicinskt titan och kirurgiskt stål, som inte oxiderar och inte blir missfärgade. För att skydda örat är det viktigaste att tänka på vilket material det är som sticks genom huden i örsnibben. Därför bör stiftet på örhängen alltid bestå av medicinskt titan eller medicinsk plast. Hos oss kan du välja bland flera modeller som av  är 100% titan eller en en kategori där vi kombinerat kirurgisk stål på framsidan av örhänget och stiftet i titan. 


Nickelfria material

För att smycken ska vara hudvänliga bör de inte innehålla för höga värden av nickel, då detta kan utlösa en kontaktallergi. Nickelallergi kan ge svullnad, röda och kliande utslag, blåsor eller knottror samt torr och sprucken hud. Allergin brukar utvecklas när nickel har kommit i kontakt med huden under längre tidsperioder. Smycken är något vi brukar bära nära huden, ofta till och med i huden, som örhängen och piercingsmycken. Därför är det viktigt att de material som används i smycken inte innehåller nickel.

Medicinsk titan

Medicinsk titan som används i smycken brukar ofta utvecklas i samråd med hudläkare. Det är en legering av titan och andra typer av metaller och används även i kirurgiska och medicinska produkter. Medicinsk titan är biokompatibelt, starkt och lätt som material och innehåller låga nivåer av de ämnen som orsakar allergier. Därför är det populärt att användas i implantat som knä- och höftproteser samt tandimplantat. Tack vare att det håller färgen länge och dessutom har en lång livslängd passar materialet bra för hudvänliga och stilfulla smycken.
Tillbaka till blogg