Hur mäter man karat på guld?

Hur mäter man karat på guld?

Hur mäter man karat på guld? När det gäller guld och guldsmycken mäts guldet i karat. Detta är en enhet som mäter den minsta garanterade renheten. Det är nämligen så att guld är alldeles för mjukt för att ensamt kunna utgöra grund för ett smycke. För att uppnå tillräcklig hållbarhet och stabilitet blandas guldet med metaller, vilket kallas guldlegering.

Hur ser man vilken karat guldet har?

Karat, K, är en så kallad standardiserad enhet som gäller internationellt. Denna stämplas på guldsmycken och andra föremål fungerar som en äkthetsgaranti och kontrollstämpel. Stämpeln anger vilket guldinnehåll ditt smycke har. Stämpeln karaktäriseras av olika siffror i en rektangulär ram. Vanliga typer av karat när det gäller guld:

  • 24 Karat - detta är den högsta procentandel guld som går att köpa och som motsvarar 99,9 % rent guld eller siffran 999.
  • 22 Karat - detta motsvarar 91,6 % guld och resterande mängd utgörs av andra metaller som koppar, silver eller zink. Det går också att känna igen denna karat som siffran 916.
  • 18 Karat innehåller 75 % rent guld och är vanligt förekommande i svenska guldsmedsbutiker och känns igen som beteckningen 750.

Listan fortsätter sedan med 14 Karat och 9 Karat som vanliga guldstämplar. 14 Karat motsvarar 58,5 % guld och 9 Karat innehåller 37,5 % rent guld.


Vad betyder beteckningen 750 på guld?

Beteckningen 750 betyder, som nämnts ovan, att det aktuella smycket eller föremålet består av 18K guld, det vill säga 750 tusendelar eller 75 %. Detta anses faktiskt vara den starkaste och bästa procentandelen guld när det gäller att skapa hållbara och stabila smycken som till exempel ringar och halsband. Denna procentfördelning räknas som massiv och för att uppnå detta resultat blandas guldet med andra metaller som silver och koppar.

Skulle du hitta stämplar med siffrorna 830 eller 925 kan du vara säker på att ditt smycke inte är av guld, utan det är stället ett förgyllt silversmycke. 950 betyder att smycket är gjort av platina, ett material som är både dyrare och hårdare än guld.
Tillbaka till blogg