Hur mycket guld finns det i världen

Hur mycket guld finns det i världen?

Hur mycket guld finns det i världen? Det är något speciellt med guld, eller hur? Det är en symbol för kärlek men också för makt och rikedom. Har du någon gång funderat på hur mycket guld det finns i världen? Det är faktiskt inte så enkelt att besvara. Det finns ingen som kan veta exakt hur mycket guld människan har lagt beslag på.
Det finns dock uppskattningar som tyder på att om man skulle lägga ihop allt guld som finns ovan jord i en hög skulle den väga uppskattningsvis mellan 160 000 och 190 000 ton. Men det finns ju så klart guld kvar under jorden. Än idag görs guldfynd över hela världen, kanske inte lika ofta som förut men nytt guld kan fortfarande hittas.

Vilket land har mest guld i världen?

Även denna fråga är svår att besvara snabbt och enkelt. Stora guldgruvor finns ibland annat Kina, Australien, USA och Ryssland. Även Sydafrika utvinner guld från olika gruvor. Guldhalten på det guld som utvinns kan variera men ligger vanligtvis på mellan ett och fyra gram guld per ton. Tittar man däremot på olika länders guldreserver, alltså det guld som ingår i landets valutareserv, har USA den högst rapporterade guldreserven.

Det finns med andra ord mycket guld i olika länders valutareserver. Guld används också för smycken (halsband, ringar och så vidare)  men också inom industrin i tillverkning av bland annat mobiltelefoner, datorer och bilar samt för sina medicinska egenskaper inom skönhet och hälsa.

Är allt som glittrar guld?

Guldets renhet mäter man i måttenheten karat. Skalan går från 1 till 24. Guld med 24 karat är så rent guld man kan komma och ju längre ner man kommer i skalan desto mer är guldet utblandat med andra metaller. Koppar och silver är några metaller som bildar olika typer av guldlegeringar. I Sverige får bara karat från nio och uppåt kallas guld.
Tillbaka till blogg