Hur putsar man rostfritt stål

Hur putsar man rostfritt stål?

Hur putsar man rostfritt stål? Rostfritt stål är populärt att ha i köksutrustning samt i inredningsdetaljer och smycken på grund av att det har ett industriellt men elegant utseende. För att hålla rostfritt stål i gott skick och bevara den fina ytan är det dock viktigt att du polerar det kontinuerligt.

Börja med en grundlig rengöring

Först och främst är det viktigt att rengöra rostfritt stål noggrant innan du börjar putsa det. Använd en mjuk trasa eller en svamp och varmt tvålvatten för att ta bort smuts, fingeravtryck och fett som lätt fäster på ytan. Var försiktig så att du inte använder slipande rengöringsmedel eller tar i för hårt för att undvika repor. Torka torrt med torr och mjuk trasa, kökshandduk eller fiberduk efter rengöringen.

 

 

Dags för poleringen!

Det finns flera metoder för att polera rostfritt stål och återge det den karakteristiska skinande ytan. Välj den du tycker fungerar bäst.

  • Ättika är ett naturligt universalrengöringsmedel som många använder för att polera rostfritt stål med. Blöt en mikrofibertrasa eller en svamp i ättika och lite vatten och gnid försiktigt på ytan. Skölj sedan med rent vatten och torka torrt.
  • Applicera en dutta med matolja eller babyolja på det rostfria stålet och polera med en mjuk trasa. Oljan hjälper till att återfukta och ge en glänsande finish som pricken över i:et.
  • Det finns också speciella rostfria stålputsmedel i butikerna. Läs noggrant igenom instruktionerna och följ rekommendationerna för att få bästa resultat. Kom ihåg att alltid testa produkten på en liten yta först för att undvika att något går snett.
  • Våra smycken i kirurgiska stål behöver du endast putsa vid behov med lite ljummet vatten och ett milt diskmedel.

Så undviker du repor

Använd alltid mjuka trasor eller icke slipande svampar när du putsar rostfritt stål för att undvika repor. Gnugga inte för hårt utan använd ett lätt tryck med handen. Säg blankt nej till klorbaserade rengöringsmedel eller produkter som innehåller syra. Använd aldrig salt, stålull eller blekmedel!

Vanliga frågor och svar

Vad polerar man rostfritt med?
Man kan polera rostfritt stål med ättika, olja eller fett samt specialiserade rostfria stålputsmedel. Kolla vad du tycker ger bäst resultat.
Tillbaka till blogg