Hur putsar man silver

Hur putsar man silver?

Hur putsar man silver? Silver är en vacker metall som används som prydnadsföremål, i smycken och inom industrin. För att silvret ska hålla sig skinande rent måste det dock putsas regelbundet. För att få ditt silver riktigt glänsande kan du använda dig av beprövade husmorsknep som både är skonsamma mot silvret och miljön.

Använd aluminium

Problemet med silver är att det snabbt blir fult och svart. Processen kallas silversulfid och sker när silvret utsätts för syre och andra luftföroreningar. Aluminiumet reagerar med den svarta silversulfiden i en redoxprocess, vilket gör att den något förenklat suger upp den. Allt du behöver är en plast- eller glasskål, en bit aluminiumfolie som du placerar i botten, ett par skedar bikarbonat eller bakpulver samt kokande vatten. För att få bästa möjliga effekt ska det heta vattnet täcka både folien och silvret, och silvret vare sig det är en ring eller halsband ska ha direktkontakt med aluminiumfolien. Låt silvret ligga i vattenbadet i 10-15 minuter innan du sköljer med vatten. Därefter putsar du samtliga föremål med en mjuk putsduk.

Prova tandkräm

Det kan låta lustigt, men du kan faktiskt använda tandkräm när du rengör dina silverföremål. Detta beror på att det finns slipmedel i tandkräm som är tänkt att nöta ned plack på dina tänder. Det fungerar dock även utmärkt på silver. Du kan till och med använda en tandborste, men det går lika bra med en putsduk. Se till att ta det försiktigt så att du inte repar ditt silver, men använd gärna en rejäl klick tandkräm. Gnugga alltid åt samma håll för att undvika repor och slitage. När du är klar sköljer du av dina silverföremål och putsar dem med en putsduk eller en mjuk trasa om du inte har något annat hemma.

Hur får man nysilver blankt?

Nysilver och silver är inte samma sak. Nysilver är nämligen en blandning av nickel, zink och koppar som vill efterlikna silver, medan silver är en ädelmetall. Rengöringen går dock till på samma sätt. För att få till en skinande blank yta ska du putsa ordentligt med en putsduk efteråt oavsett om du använder dig av tandkrämsmetoden eller aluminiumbadet.
Tillbaka till blogg