Hur rengör man guld

Hur rengör man guld?

Hur rengör man guld? Det finns gott om husmorstips för den som vill rengöra sina örhängen, armband eller halsband i guld (egentligen alla smycken av guld). Guld är en tålig ädelmetall, men det betyder inte att du kan behandla dina guldsmycken hur som helst eller med vad som helst. 24 K bör till exempel behandlas väldigt varsamt eftersom guldet då är mycket mjukt.

För att bli tillräckligt stabilt och balanserat blandas guldet med metaller som gör att det hårdnar. Hårdare legeringar tål helt enkelt mer, men du bör ändå vara varsam och satsa på skonsamma rengöringsmedel och en mjuk borste.

Kan man tvätta guld?

Självklart kan du tvätta ditt guld och det allra enklaste och mest populära husmorstipset är att göra det på egen hand med hjälp av ett par droppar diskmedel och varmt vatten. Visst kan du lämna in ditt guld och få det rengjort, men det är onödigt när det är så enkelt att göra det själv. Du kan med fördel även tillsätta en tesked bikarbonat och låta dina guldsmycken ligga i blandningen i 5-10 minuter innan du tar upp dem och rengör dem med en mjuk tandborste. När du är färdig torkar du försiktigt med en mjuk handduk. Polera sedan upp en fin glans med hjälp av en trasa ansedd för polering.


Kan man rengöra guld med bakpulver?

Det går även utmärkt att använda bakpulver tillsammans med diskmedel för att rengöra dina guldsmycken. Du går tillväga på samma sätt som ovan. Du måste egentligen bara vara säker på en sak och det är att du verkligen har äkta guldsmycken och inte guldpläterade. Guldpläteringen kan nämligen skadas av hårda borstar eller slitas ned av för mycket rengöring. Har du guldsmycken med pärlor eller diamanter bör du också ta det extra varsamt så att du inte skadar utsmyckningen. Det finns även särskilda rengöringsmedel för guldsmycken i guldsmedsbutiken.
Tillbaka till blogg