Mässing smycken skötsel

Hur sköter man mässing smycken?

Hur sköter man mässing smycken? Mässing är ett förhållandevis mjukt material och mässingsmycken kan därför enkelt få mjuka märken eller små repor bara genom daglig användning. För att mässingsmycken ska bli mer hållbara brukar de ofta pläteras med guld eller rhodium. Detta skyddar dina smycken, men med tiden kan pläterringen nötas bort.

Hur rengör man mässing smycken?

För att behålla ytan högglansig kan du putsa dina mässingsmycken regelbundet. Torka av dem med en torr trasa och polera direkt upp ytan. Du bör inte använda putsmedel på blanka och polerade ytor då putsmedel som är vattenlösliga kan lämna fläckar på ytan. En magnet kan användas för att undersöka om det är ren mässing eller en annan metall med ett mässingslager ovanpå. Om magneten fastnar är det inte guld eller mässing. Det finns många metoder för att polera mässing. Du kan använda vinäger, ättika eller ketchup. En vanlig metod är att använda bikarbonat och citron, där du delar en citron på mitten och strör på bikarbonat på citronytan. Gnugga citronen försiktigt mot mässingsmycket, skölj av med vatten och torka sedan rent med en trasa.


Är mässing smycken bra?

Mässing är ett bra alternativ om du söker efter ett kvalitetssmycke som håller länge men samtidigt inte vill lägga ner mycket pengar. Materialet påminner om guld men är i regel billigare, vilket innebär att du kan köpa många olika mässingsmycken och kombinera dem med olika kläder. Med tiden förändras dina smycken och får patina, och din levnadshistoria syns tydligt på smycket. Ljus och luftfuktighet sätter sin prägel på smycket, till exempel om du burit det på båtsemestern. Mässing passar bra till många olika sorters smycken, allt från halsband till ringar. Du kan även ha stilrena piercingsmycken i materialet som passar till öra, navel och näsa. Undvik att bada eller duscha med piercingsmycken så håller de sin form och färg mycket längre.
Tillbaka till blogg