Hur vet man om det är rostfritt stål

Hur vet man om det är rostfritt stål?

Hur vet man om det är rostfritt stål? Rostfritt stål brukar beteckna stålsorter legerade med nickel och krom. Det höga innehållet av krom och nickel ger stålet skyddande egenskaper mot korrosion eller rost. För att stålet ska bli rostfritt måste minst 10,5 % av dess vikt bestå av krom.

Identifiera rostfritt stål

För den som vill vara säker på att exempelvis ett armband verkligen består av rostfritt stål finns det olika metoder att använda. Rostfritt stål och aluminiumlegering kan likna varandra mycket till utseendet men de har stora skillnader vad gäller egenskaper. Ett vanligt sätt att hitta rostfritt stål av hög kvalitet är att hålla utkik efter märkningen "stainless steel" på produkten. Då produkter av rostfritt stål ofta ligger i en något högre prisklass brukar tillverkaren påvisa att produkten är framställd i rostfritt stål med denna märkning.


Magnetism och utseende

Rostfritt stål brukar i princip alltid vara icke-magnetiskt, förutom när det ingår särskilda legeringar i materialet. För att ta reda på om en produkt är gjord i rostfritt stål kan du hålla en magnet mot den. Om magneten inte fastnar kan detta vara ett tydligt tecken på att den är gjort i rostfritt stål. Du kan också inspektera produkten utseendemässigt. Rostfritt stål har en silvergrå färg med en polerad eller borstad yta. Detta varierar något beroende på om produkten har en ytbehandling eller inte, men med lite erfarenhet kan du enkelt se skillnaden.

Vikt och syratest

Ett tydligt tecken på att en produkt är gjord i rostfritt stål är dess vikt. Rostfritt stål är materialmässigt relativt tätt. Du kan lyfta produkten och känna efter om den känns extra tung baserat på dess storlek, i så fall är det ett tecken på att den är framställd av rostfritt stål. Syratest är en annan metod som kan ge en tydlig indikation, men det bör förstås inte användas på värdefulla produkter. Genom att droppa lite vinäger på en del av produkten kan du se om det ger en reaktion, som missfärgning eller att det fräser. Rostfritt stål är syrabeständigt och ger ingen reaktion på detta test.
Tillbaka till blogg