Hur vet man om det är silver

Hur vet man om det är silver?

Hur vet man om det är silver? Silver är ett väldigt populärt val när det gäller smycken. Den vackra vita metallen är inte bara snygg utan även hållbar, samtidigt som den kostar mycket mindre än andra ädelmetaller. Därför är det inte konstigt att silversmycken säljer bra i såväl i fysiska butiker som i webbshoppar. Hur vet man om produkten man fått verkligen är gjord av silver?

Hur kollar man om det är silver?

Om du köper silversmycken eller andra silverföremål i en seriös butik är de garanterat äkta. Däremot kan det vara annorlunda om du beställer något via internet eller handlar utomlands. Framför allt utländska butiker är svåra för svenska myndigheter att kontrollera. Kvaliteten kan därför vara tveksam, även om företagen bör följa internationella lagar.

Ett enkelt sätt att kolla upp om produkten verkligen är silver är att titta på stämplarna. Om det är äkta silver ska det stå 900, 925, 800 eller 830. Numret anger hur stor del silver föremålet utgörs av. Det kan även stå "Sterling" eller "Ster", vilket tyder på att föremålet är sterling silver. Då är det 92,5 % rent silver.


Hur testar man silver hemma?

Det finns flera test som du kan göra hemma för att se om en produkt är äkta silver. Ett exempel är att använda blekmedel och hälla en liten droppe på metallen. Om den blir mörk, det vill säga oxideras, är det äkta silver. Du kan även placera smycket intill en magnet. Om det är äkta silver kommer det inte att reagera särskilt starkt på magneten. Skulle det däremot fastna på magneten är det inte silver.

Metallen kan också kontrolleras med hjälp av en isbit. Det enda du behöver göra är att placera isbiten på silverföremålet och se vad som händer. Silver har väldigt hög värmeledningsförmåga, vilket innebär att isbiten kommer att smälta snabbt om det är äkta silver.
Tillbaka till blogg