Hur vet man om örhängen är nickelfria

Hur vet man om örhängen är nickelfria?

Hur vet man om örhängen är nickelfria? Örhängen hör till något av det mest populära bland smycken och är ett perfekt sätt att utrycka sig eller styla sin outfit. Men för personer med nickelallergi kan valet av örhängen vara till stort besvär och ge kontakteksem i form av klåda, rodnad och i vissa fall till och med knottror, utslag och blåsor. Som tur är finns det nickelfria örhängen!

Vad menas med nickelfritt?

Nickel är en billig metall som ofta används i smycken eftersom det ger en viss glans. Tyvärr kan det vara farligt för överkänsliga personer.

Nickelfria örhängen är tillverkade av material som inte innehåller nickel och detta minskar naturligtvis risken för allergiska reaktioner. Om du köper dina örhängen i en liten butik långt borta utomlands kan det ibland vara svårt att veta vad de innehåller, men i butiker hemmavid brukar det finns enkla sätt att kolla upp om de örhängen du är intresserad av innehåller nickel.


Kolla om dina örhängen innehåller nickel

Det finns några saker du kan göra själv för att informera dig om ifall vissa smycken eller örhängen innehåller nickel.

  • Läs produktbeskrivningen eftersom många smyckestillverkare märker sina produkter som "nickelfria" eller "hypoallergena".
  • Kolla upp vad det står om materialet i produktbeskrivningen. Vanliga nickelfria material brukar vara titan, kirurgiskt stål, guld, äkta silver och plast. Vissa företag erbjuder även speciella beläggningar på örhängen för att förhindra nickelutsläpp.
  • Vissa smycken är dessutom märkta som nickelfria av olika oberoende organisationer eller myndigheter, såsom Ri.Se och liknande.
  • Vår örhänen är testa de av Ri.se och vill du få mer information om vika ämnen våra smycken innehåller kan du läsa här.


Vanliga frågor och svar

Vilka örhängen är allergivänliga?
Om du vet med dig att du har känslig hud bör du använda hypoallergena smycken gjorda av titan, kirurgiskt stål, sterling silver, plast eller äkta guld över 18 karat. Det kan dock vara värt att veta att vissa legeringar som normalt ska vara nickelfria ändå har fått i sig en liten dos av nickel. Detta är särskilt vanligt när det gäller silver. Välj sterling silver med märkningen 925 så är du säker.
Tillbaka till blogg