Infektion av örhänge

Infektion av örhänge?

Har du otur kan du få infektion av ett örhänge. Infektionen kan bero på olika saker. Hur du ska agera beror på om örhänget sitter i örsnibben eller i en broskdel av örat. Infektion i mjuka delar av örat, alltså örsnibben är inte lika allvarligt som om du får infektion i ett hål i brosk.

Varför får man infektion av örhänge?

Det är vanligast att få infektion av örhängen när hålet är nytaget. De första veckorna är risken allra störst, men under hela det första året räknas det som att hålet håller på att läka. Orsaker till att du får infektion är exempelvis:

  • Det har varit fuktigt runt örhänget
  • Du lyckas inte hålla rent
  • Du fastnar ofta i kläder eller liknande så att hålet inte får läka ifred

 

 


Så vet du om du har infektion

Om örat är rött, irriterat eller om det känns varmt runt hålet är det sannolikt att du har drabbats av en infektion. Även smärta vid ett hål som är mer än några veckor gammalt är ett tecken på infektion.

Kan man tvätta nya hål i öronen med alsolsprit?

Om du har fått infektion av ett örhänge bör du börja med att ta ut örhänget. Om det rör sig om örsnibben kan du tvätta rent, gärna med antiseptiskt så som alsolsprit, låta örat lufttorka och avvakta till nästa dag. Har det börjat bli bättre nästa dag kan du fortsätta att hålla rent runt hålet, utan att stoppa tillbaka örhänget. Skulle det inte ha blivit bättre nästa dag bör du kontakta en läkare.

Är det däremot i örats hårda delar, alltså brosk bör du ta ut örhänget, tvätta rent och kontakta läkare omedelbart. Infektion i brosket kan nämligen vara farligt och behöver medicinsk vård omgående.

Även om hålet är i örsnibben, men infektionen verkar ha spridit sig långt ifrån hålet bör du kontakta läkare omgående. Till exempel om en stor del av örat är svullet eller rött.
Tillbaka till blogg