När smälter koppar

När smälter koppar?

När smälter koppar? Koppar är ett halvädelt, rödaktigt och metalliskt grundämne. Namnet koppar kommer från "cyprum" på latin som betyder "metallen från Cypern". Cypern har alltid varit ett land som är rikt på koppar. Denna metall är pressbar, smidbar och passar bra för gjutning. Den leder värme väldigt effektivt, vilket gör koppar till en användbar metall inom elektronik.

Hög smältpunkt

Med en smältpunkt på 1083 grader Celsius har koppar haft en stor betydelse för svensk industri och kultur. Koppar var under en längre tid en viktig exportvara. Internationellt sett har den rödaktiga metallen använts under flera årtusenden, under bronsåldern i bronsyxor och rakknivar och på 1600-talet i bronskanoner och koppartak. Idag används koppar i stuprör och hängrännor, som taktäckningsmaterial och för distribution av värme och vatten. Detta tack vare dess goda korrosionsegenskaper. Det finns även koppar i bilar och kylskåp, där metallen brukas till rör och radiatorer. Koppar används i elektroniska mönsterkort, som elektriska ledare och i elektronikkomponenter för telekommunikation. Koppar har god lödbarhet och ledningsförmåga.


Smältningsprocessen för koppar

För att smälta koppar används en särskild ugn, exempelvis en elektrisk induktionsugn eller en efterklangsugn. Ugnen värms upp till den önskade temperaturen som ligger högre än kopparns smältpunkt. Det är möjligt att smälta koppar från många olika källor, som koppar från gruvarbete eller från återvunnet skrot. Återvunnet material brukar renas och processas innan det smälts, för att ta bort föroreningar som järn, svavel och metaller.

När ugnen är uppvärmd kan kopparmaterialet läggas in. Detta sker i större omgångar eller kontinuerligt, baserat på hur den industriella processen går till. Ugnen utgör en kontrollerad miljö där kopparn kan smältas med hjälp av elektroder, induktionsspolar eller brännare. När den intensiva hettan höjs i ugnen smälter kopparmaterialet gradvis och skapar en rinnande vätska. I vissa fall kan flussmedel läggas till för att ta bort orenheter. Baserat på vad kopparn ska användas till kan den sedan gjutas i olika former eller utsättas för andra produktionsprocesser.
Tillbaka till blogg