Bild på liggande tjej med smycken från Susanna Falken Jewellery

Vårstäda dina smycken!

Kirurgiskt stål och titan är två populära material som används för att tillverka smycken på grund av deras slitstyrka, och allergivänliga egenskaper. Men som med alla smycken behöver de tas om hand och rengöras regelbundet för att se till att de fortsätter att se bra ut i många år framöver. Här är några tips för att rengöra och ta hand om dina smycken av kirurgiskt stål och titan:

 1. Använd en mjuk trasa eller bomullspinne för att torka av dina smycken efter användning. Detta hjälper till att ta bort fett, smuts och damm som kan samlas på smyckena.

 2. Undvik att använda hårda kemikalier eller borstar som kan repa eller skada ytan på smyckena. En mild tvål eller rengöringsmedel och varmt vatten är allt som behövs för att rengöra smyckena ordentligt.

 3. Om du vill göra en grundligare rengöring kan du blötlägga dina smycken i varmt vatten och mild tvål i några minuter. Torka sedan av dem med en mjuk trasa eller bomullspinne.

 4. Förvara dina smycken av kirurgiskt stål och titan på en torr och säker plats när du inte använder dem. Undvik att förvara dem tillsammans med andra smycken som kan repa ytan på dem.

 5. Undvik att utsätta dina smycken av kirurgiskt stål och titan för extrema temperaturer eller fuktighet. De kan tåla vardagsbruk och vatten bra, men det är viktigt att se till att de inte utsätts för för mycket fuktighet eller höga temperaturer som kan påverka kvaliteten på materialet.

Genom att följa dessa enkla steg kan du hjälpa dina smycken av kirurgiskt stål och titan att hålla sig rena och snygga i många år framöver. 

Tillbaka till blogg

FAQ

Hur rengör man oäkta smycken?

Att rengöra oäkta smycken beror på vilket material de är tillverkade av och vilken typ av smycke det är. Här är några generella tips för att rengöra oäkta smycken:

 1. Använd varmt vatten och mild tvål: Fyll en skål med varmt vatten och tillsätt några droppar mild tvål. Lägg smycket i vattnet och låt det suga i cirka 10-15 minuter. Sedan kan du använda en mjuk tandborste eller en trasa för att försiktigt gnugga smycket och ta bort smuts och smutsrester.
 2. Undvik starka kemikalier: Oäkta smycken kan vara känsliga för vissa kemikalier, såsom blekmedel, ammoniak eller andra starka rengöringsmedel. Använd inte dessa medel när du rengör dina smycken.
 3. Använd en smyckesrengöring: Du kan köpa en smyckesrengöring på en smyckesaffär eller online. Dessa rengöringslösningar är vanligtvis säkra att använda på oäkta smycken och tar bort smuts och orenheter.
 4. Förvara smyckena på rätt sätt: Förvara dina smycken på ett torrt och skyddat ställe när du inte använder dem. Om smyckena blir utsatta för fukt eller luftföroreningar kan de bli missfärgade eller skadas.

Det är alltid bäst att läsa instruktionerna som följer med ditt specifika smycke eller kontakta tillverkaren för att få rekommendationer om hur du ska rengöra det på bästa sätt.

Hur rengör man smycken i stål?

Stål är ett starkt och tåligt material som vanligtvis inte kräver mycket underhåll, men smycken i stål kan fortfarande bli smutsiga eller fläckiga över tid. Här är några tips för att rengöra smycken i stål:

 1. Använd tvål och vatten: Blanda varmt vatten med en mild tvål och använd en mjuk trasa eller tandborste för att försiktigt rengöra smyckena. Var noga med att inte använda en skurplatta eller något som kan repa ytan på ditt smycke.
 2. Använd diskmedel: Du kan också använda diskmedel för att rengöra smycken i stål. Applicera lite diskmedel på en mjuk trasa och gnugga smycket försiktigt. Skölj sedan av smycket med vatten och torka torrt.
 3. Använd en speciell stålsmyckesrengöring: Om smycket är mycket smutsigt eller fläckigt kan du använda en speciell stålsmyckesrengöring som är utformad för att ta bort smuts och fläckar från stålsmycken. Följ instruktionerna på förpackningen för att rengöra smycket på rätt sätt.
 4. Förvara smycket på rätt sätt: Förvara dina stålsmycken på ett torrt och skyddat ställe när du inte använder dem. Om smyckena blir utsatta för fukt eller luftföroreningar kan de bli missfärgade eller skadas.

Det är alltid bäst att följa tillverkarens rekommendationer när det gäller rengöring av dina stålsmycken för att undvika skador eller repor.

Hur rengör man smycken med stenar?

Att rengöra smycken med stenar kan vara lite mer komplicerat än att rengöra vanliga smycken eftersom vissa stenar kan vara känsliga för vatten eller kemikalier. Här är några tips för att rengöra smycken med stenar:

 1. Använd en mjuk trasa eller tandborste: För att ta bort smuts och smuts från smycket, kan du använda en mjuk trasa eller tandborste. Gnugga försiktigt på smycket utan att repa stenarna.
 2. Använd en mild tvål: Blanda varmt vatten med en mild tvål och använd en mjuk trasa eller tandborste för att försiktigt rengöra smycket. Var noga med att inte använda för mycket vatten eller blötlägga smycket för länge, särskilt om stenarna är porösa eller mjuka.
 3. Använd en speciell stenrengöring: Det finns speciella stenrengöringsmedel som kan användas för att rengöra smycken med stenar. Följ instruktionerna på förpackningen och se till att du väljer en rengöringslösning som är säker att använda på de specifika stenarna som finns i smycket.
 4. Undvik starka kemikalier: Starka kemikalier kan skada vissa stenar, såsom opal, turkos eller många ädelstenar. Undvik därför att använda starka kemikalier som blekmedel eller ammoniak när du rengör smycket.
 5. Förvara smycket på rätt sätt: Förvara smycket på ett torrt och skyddat ställe när du inte använder det. Undvik att utsätta smycket för fukt eller luftföroreningar, eftersom detta kan skada stenarna.

Olika typer av stenar kräver olika metoder för rengöring och underhåll, så det är alltid bäst att kontrollera med tillverkaren eller en expert på smycken för specifika rekommendationer.

Kan man rengöra smycken med bikarbonat?

Ja, bikarbonat är en vanlig hemma-reningsprodukt som också kan användas för att rengöra smycken. Bikarbonat kan ta bort smuts, fläckar och oönskade lukter från smycken, men det är viktigt att använda det på rätt sätt för att undvika skador.

Här är stegen för att rengöra smycken med bikarbonat:

 1. Blanda bikarbonat med vatten: Blanda en tesked bikarbonat med en halv kopp varmt vatten i en skål. Rör om tills bikarbonaten har lösts upp.
 2. Lägg i smycket: Lägg försiktigt smycket i bikarbonatlösningen och låt det ligga i 5-10 minuter.
 3. Skölj av smycket: Ta ut smycket från bikarbonatlösningen och skölj det noga under rinnande vatten för att ta bort all bikarbonat.
 4. Torka smycket: Torka försiktigt smycket med en mjuk trasa eller handduk tills det är helt torrt.

Det är viktigt att inte använda för mycket bikarbonat eller låta smycket vara i lösningen för länge eftersom bikarbonatet kan vara slipande och kan skada vissa material eller stenar. Använd bikarbonat endast på smycken som tål det och undvik att använda det på smycken med ädelstenar eller pärlemor.

Det är alltid bäst att läsa instruktionerna från tillverkaren eller kontakta en expert på smycken om du är osäker på hur du ska rengöra dina smycken.