Vad är skillnaden på äkta silver och sterling silver

Vad är skillnaden på äkta silver och sterling silver?

Vad är skillnaden på äkta silver och sterling silver? Silver har under lång tid använts både inom smyckeskonst och för andra syften. Idag är det vanligt att silversmycken antingen är gjorda av äkta silver eller så kallat sterlingsilver. Men vad är skillnaden mellan dessa?

Äkta silver jämfört med sterlingsilver

Äkta silver är ett grundämne och ett smycke som tillverkats ska bestå av 99,9 procent silver om inte annat anges. Sterlingsilver är å sin sida en så kallad legering som består av 92,5 procent silver och 7,5 procent andra metaller, vanligtvis koppar.

Ur ett praktiskt perspektiv ligger skillnaden mellan de olika materialen i deras hållbarhet. Äkta silver är mjukt och mindre hållbart vilket gör det känsligt för skador och repor. Sterling silver är mer hållbart, tack vare tillsatsen av en annan metall. Det gör detta till ett populärt materialval inom smyckestillverkning.


För- och nackdelar med sterling silver

Sterling silver, har som redan nämnts, flera praktiska fördelar jämfört med rent silver. Dess styrka gör att det tåler dagligt slitage vilket gör det till ett idealiskt material för smycken som ringar och armband. Sterling silver är dessutom billigare än äkta silver.

Det finns dock också nackdelar med sterling silver. En av dessa är att materialet på grund av oxidation kan bli mörkare med tiden, särskilt om det utsätts för fuktiga miljöer. Det kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer på grund av de andra metallerna i legeringen. Allergivänliga smycken tillverkas av exempelvis kirurgiskt stål eller titan. 

Så identifierar du och tar hand om sterling silver

Smycken som tillverkats i sterling silver är ofta märkta med "925", "ster", "sterling" eller "sterling silver". Om ditt silversmycke har någon av de märkningarna är det ett smycke i sterling silver. Att ta hand om smycken i sterling silver är enkelt. Rengör dem regelbundet med en mjuk trasa och ljummet vatten, gärna med lite såpa i. Du bör också förvara smycken av sterling silver, när de inte används, i en lufttät behållare. Detta minskar risken för oxidation.
Tillbaka till blogg