Vad används guld till

Vad används guld till?

Vad används guld till? Guld klassas som en ädel metall och förekommer oftast i en ren och metallisk form ute i naturen. Det är en mjuk men samtidigt tung metall med särskilda egenskaper som gör den användbar i många olika sammanhang. Guld hittas i bergarter som har vulkaniskt ursprung, och guldpartiklar bryts ofta ner och frigörs ur berggrunden av väder och vind. Floder och bäckar för sedan bort guldet. De tunga guldpartiklarna faller till botten och kan sedan vaskas ut ur vaskavlagringar.


Vad är bra med guld?

Ädelmetallen guld har en stor härdighet vad gäller kemikalier och angrips inte av vatten och vind. Detta gör metallen ideal till att användas inom tandvård och medicin. Guldets starka ledningsförmåga gör att den kan användas inom rymdteknik och elektronik. Att denna ädelmetall dessutom är vacker att se på och inte riskerar att utlösa allergier hos människor har gjort den populär att användas i smycken. Det är tacksamt att arbeta med som ämne, beständigt mot missfärgningar, glänsande och relativt mjukt och lätt att bearbeta. Guldet ändrar inte sin kemiska form från det att det tas upp ur gruvorna ända tills att det omformats till ett vackert smycke.


Vad använde man guld till förr i tiden?

Tack vare att guldet är så smidigt och har en så stor beständighet har det använts inom tandvården i minst tusen år. Tunna guldtrådar användes år 700 f Kr för att hålla ersättningständer på plats. I århundraden har människor tillskrivit denna ädelmetall medicinska egenskaper inom hälsa och skönhetsvård. Ett av dess mest populära användningsområden både historiskt och än i dag är som smycken. Guldet har alltid ansetts som en viktig källa till rikedom, vilket har utlöst många krig då guldet ansågs som ett tecken på välfärd. De första guldsmycken som hittats kommer från Bulgarien, där de framställdes och användes år 5 000 f Kr.
Tillbaka till blogg