Vad används rostfritt stål till

Vad används rostfritt stål till?

Vad används rostfritt stål till? Rostfritt stål är en legering som kombinerar styrka, beständighet mot korrosion och estetik. Det har gjort att det är ett material som vuxit i popularitet över tid, inte minst inom smyckestillverkning.

Rostfritt stål - alltmer populärt för smycken

Under de senaste decennierna har rostfritt stål blivit ett trendigt alternativ till mer traditionella smyckesmetaller som silver och guld. Dess hållbarhet, glans och förmåga att behålla sin lyster under lång tid har gjort det till ett attraktivt material för ringar, armband, halsband och örhängen.

Det är inte bara materialets estetiska kvaliteter och hållbarhet som gör att det används inom smyckesindustrin. Rostfritt stål är förutom de nämnda kvaliteterna också allergivänligt. Det gör smycken tillverkade av rostfritt stål till ett bra val för personer som har känslig hud eller som är allergiska mot andra metaller. Ytterligare en fördel är att rostfritt stål kräver mindre underhåll än silver, vilket tenderar att missfärgas över tid och behöver regelbunden rengöring.


Hur sköter man rostfritt stål?

Trots att rostfritt stål är tåligare än många andra smyckesmetaller så behöver det fortfarande underhållas emellanåt. Det krävs dock inte mycket underhåll. Du kan enkelt rengöra smycken av rostfritt stål när det behövs genom att använda en mjuk trasa och ljummet vatten, eventuellt utblandat med mild tvål. Smycken av rostfritt stål ska förvaras på en torr plats. Det finns olika typer av rostfritt stål, om du är känslig bör du se till att dina smycken är tillverkade av kirurgiskt stål 316L.

Vad är skillnaden mellan silver och rostfritt stål?

Silver och rostfritt stål har olika kemiska egenskaper vilket tar sig uttryck bland annat i de olika metallernas olika underhållsbehov. Silver har, som nämnts tidigare, en betydligt större tendens att missfärgas och korrodera. Silver betraktas dock som mer värdefullt och har en längre historia som metall för smycken och inom andra användningsområden.

Andra användningsområden för rostfritt stål

Förutom för smycken används rostfritt stål också inom till exempel byggindustrin som material för broar, byggnader med mera, för tillverkning av köksredskap och mycket annat.
Tillbaka till blogg