Vad ar akvamarin?

Vad ar akvamarin?

Akvamarin – som kommer från de latinska orden ”aqua” och ”marina”, alltså ”vatten” och ”hav” – är en bedårande ädelsten, känd för sina fina nyanser och associationer till havet. Akvamarin betraktas som kusin till bland annat smaragden och dess egenskaper gör den eftertraktad för alla som har en förkärlek för smycken och ädelstenar.

 

Vad är akvamarin för färg?

Med sina förtrollande nyanser från blå till blågröna fångar akvamarin essensen av havets lugna djup. Allt från bleka, nästan genomskinliga toner som påminner om ett orört havsskum – till djupare, rikare nyanser som mer för tankarna till det fridfulla Medelhavsvattnet… Ja, akvamarinens breda palett innebär helt enkelt elegans till alla smycken.

 

Vad kostar en akvamarin?

Akvamarinens pris varierar, liksom andra ädelstenar, men i grova drag handlar det om färgen, storleken, klarheten och skärningen.

 

Om akvamarinen har en djupare och mer intensivt blå nyans kostar den mer. Har den en ljusare, mindre mättad färg är den relativt billigare.

 

Beroende på kvaliteten och storleken kan den kosta allt från ett par tusenlappar till… Ja, flera tusenlappar per karat.

 

Hur vet man om det är äkta akvamarin?

Att veta om det är äkta akvamarin är inte helt enkelt. Det kan rentav vara komplext – men det finns vissa indikatorer som du ska vara extra vaksam på.

 

Med hjälp av dem kan du identifiera akvamarinens äkthet, och bland dessa räknas dess färgkonsistens, transparens och inneslutningar.

 

Du kan också via laboratorietester autentisera dess ursprung. När du ska köpa en akvamarin är det bra att ädelstenshandlaren eller juveleraren är certifierad för att äktheten och kvaliteten ska kunna garanteras.

 

Visste du att…

Akvamarin sägs, enligt legenden, härstamma från sjöjungfrus skattkistor. De ska vara ett tecken på tillgivenhet och skydd för sjömän.

 

Akvamarin betraktas som födelsestenen för mars månad och symboliserar ungdom, hälsa och hopp – en perfekt present för personer i din bekantskap som fyller år i mars!

Tillbaka till blogg