Vad är ametist?

Vad är ametist?

Du har kanske hört talas om mineralet kvarts, som är vitt. Här tar vi ett varv genom dess lila färgvariant – som heter ametist. Ametist är en ädelsten som är lika känd för sin bedårande skönhet som för sina andliga och helande egenskaper.

 

Vilken färg är ametist?

Om vi ska dyka djupare i ametistens färg går det inte bara att kalla den ”lila”. Paletten sträcker sig från känsliga lavendeltoner till intensiva kungliga lila.

 

De mest eftertraktade ädelstenarna har en rik, sammetslen djuplila nyans som utstrålar elegans. Djupet på färgen kan variera beroende på källan och hur mycket järnföroreningar som finns i stenen.

 

Hur mycket kostar ametist?

Det varierar kraftigt beroende på flera faktorer, såsom klarhet, intensiteten i färgen, karatvikten och skärningen. Därmed skiljer den sig, på det planet, inte så mycket från andra ädelstenar.

 

Det finns vissa mättade stenar som är relativt överkomliga, medan djupt nyanserade ametister av exceptionell kvalitet har ett högre pris – inte minst de som är briljant skurna och klara.

 

Vad symboliserar ametist?

Denna förtrollande ädelsten har genom historien haft olika betydelser, men ofta kretsat kring andlighet. Ametist sägs främja en slags känslomässig balans, inre frid och andlig visdom. Den ger klarhet i sinnet, och i gamla tider sades det att den höll berusning borta för att ge plats för nykterhet.

Ametist är kopplat till det så kallade tredje ögat och tros förbättra din intuition och främja en slags andlig medvetenhet. Dessutom sägs den lindra stress, ge dig lugnande energi och skydda mot negativ energi.

 

Hur vet man att det är en äkta ametist?

Att veta om en ametist är äkta kan vara svårt, men en sak att lyfta fram är huruvida färgfördelningen är konsekvent, med naturliga inneslutningar och färgzoner som skvallrar om dess autenticitet. Man kan också ta hänsyn till brytningsindex och viktmätningar genom professionella tester.

 

Visste du att…

Om du har vänner som fyller år i februari kan ametist vara en fin present. Den betraktas nämligen som födelsestenen för den månaden.

 

Om vi pratar ”finaste ametister i världen” sägs Brasilien, Uruguay och Zambia producera några av de absolut finaste.

Tillbaka till blogg