Vad är bärnsten?

Vad är bärnsten?

Bärnsten kallas ofta ”Nordens guld” och har i århundraden uppskattats för sin slående skönhet men också påstådda helande egenskaper. Skapad för miljontals år sedan har denna ädelsten en oöverträffad tjusning som vunnit människors hjärtan under historiens gång.

 

Hur mycket är bärnsten värt?

Bärnsten har rika och varma nyanser med allt från gyllengul till orange och även djupt brun – där variationerna ofta tillskrivs de botaniska källor och miljöfaktorer som påverkar bildandet.

 

Vad gäller värdet handlar det om estetik och sällsynthet baserat på klarhet, storlek och färg. Då bärnsten är både tidlöst och tilltalande har den genom åren genererat i betydande summor på marknaden.

 

Var kommer bärnsten ifrån?

Bärnsten kommer från olika delar av världen, såsom Baltikum, Dominikanska republiken, Mexiko och delar av Asien.

 

Det är just ursprunget, kombinerat med modern lockelse, som bidrar till bärnstenens både mystiska och historiska betydelse.

 

Hur man att det är äkta bärnsten?

Några viktiga indikationer på att bärnstenen är äkta innefattar dess karaktäristiska värme vid beröring, närvaron av inneslutningar – alltså naturliga brister – och dess förmåga att flyta i saltvatten. I vanlig ordning kan man ta bärnsten till en expert för noggrann undersökning.

 

Vad är typiskt för bärnsten?

Utöver sin typiska skönhet är bärnsten faktiskt känd för sin förmåga att bevara forntida flora och fauna, vilket ger oss ett fascinerande fönster till det förflutna.

 

Detta är tacksamt för främst forskare och historiker, eftersom det ger värdefulla insikter i både förhistoriska ekosystem och vår planets evolutionära historia.

 

Visste du att…

Den största bärnsten som någonsin hittats, känd som "Solstenen", väger häpnadsväckande 9,75 kilo och upptäcktes i ryska Kaliningrad.

 

Bärnsten har använts i traditionell medicin i århundraden och tros ha läkande egenskaper som hjälper till att lindra åkommor, inklusive hals- och andningsproblem.

Tillbaka till blogg