Vad är citrin?

Vad är citrin?

Citrin, från ordet ”citron”, är en fängslande variant som tillhör kvartsmineralfamiljen. Med livfull nyans och invecklad struktur utstrålar den värme och elegans. Citrin förknippas med överflöd, välstånd – och strålande energi.

 

Hur ser citrin ut?

Citrinens färgpalett sträcker sig från vackra nyanser av ljusgult till djupare, gyllene nyanser som påminner om solens sista strålar i skymningen.

 

Då den utstrålar ljus och skimmer på ett gult eller gyllengult sätt har den sedan länge blivit en eftertraktad ädelsten för både samlare och smyckesbärare världen över.

 

Hur mycket kostar citrin?

Precis som med många andra ädelstenar är det flera pusselbitar som avgör vad citrin kostar. Man tar hänsyn till storleken, klarheten, skärningen och ursprunget. Naturlig citrin är, naturligtvis, mest värdefull.

 

Priserna kan variera från överkomliga till väldigt höga, vilket gör att nästan alla människor med alla möjliga budgetar kan köpa ädelstenen utan att tömma plånboken.

 

Hur vet man att det är äkta citrin?

Det kräver noggrann undersökning, där man tittar efter naturliga variationer i färg och klarhet, närmare bestämt transparensen.

 

Som vanligt när det gäller ädelstenar är det alltid bra att gå till etablerade och certifierade säljare för att säkerställa att det är äkta citrin man lägger vantarna på.

 

Visste du att…

Citrin kallas ofta för ”köpmannens sten” eller ”framgångsstenen” och sägs locka till sig rikedom, välstånd och framgång.

 

Forntida civilisationer, såsom det romerska eller grekiska riket, beundrade citrin då man associerade det med solen och dess livgivande energi.

 

Brasilien är en av de största producenterna av citrin.

Tillbaka till blogg