Vad är diamant?

Vad är diamant?

Genom alla tider har människor trollbundits av en särskild ädelsten, nämligen diamant. Diamanten symboliserar tidlöshet, skönhet och är eftertraktad världen över, inte minst för sin briljans och hållbarhet.

 

Diamanten har alltid lockat, charmat och fascinerat. Som smycke är det nästan oöverträffat – och faktum är att diamant är världens hårdaste naturmaterial. Pratar vi rumstemperatur kan en diamant bara repas av en annan diamant.

 

Vad är diamant gjord av?

I sin renaste form består diamant av små kolbitar som pressas ihop väldigt hårt under en väldigt lång tid. Kort och gott består diamanten av kolatomer ordnade i en så kallad kristallgitterstruktur. Tack vare det får diamanten exceptionell styrka

 

Visst, den består av samma material som grafiten i pennor, men strukturen hos atomerna i en diamant en diamant gör det till det hårdare material som finns därute.

 

Hur bildas en diamant?

Tänk dig att du får kika djupt in i Jordens mantel där det finns intensivt värme och tryck – och där bildningen av diamanter sker.

 

Kolatomerna kristalliseras i miljontals år och förvandlas till denna dyrbara ädelsten. Pang, pang – snart har vi vulkanutbrott och då drivs dessa diamanter närmare jordytan. Där bryts, skärs och poleras dem vilket avslöjar deras briljans och glöd.

 

Tack vare den här processen har en diamant skapats – visuellt fängslande, men också med en fantastisk historia på nacken om hur geologin kan visa sig från sin vackraste sida och uträtta stordåd som dessa.

 

Vad definierar en bra diamant?

Kort och gott handlar kvaliteten på en diamant om 4 stycken C.

 

Först och främst pratar man om Cut - slipningen. Slipningen påverkar diamantens briljans och dess förmåga att reflektera ljus. Om diamanten är välslipad syns ett bländande ljusspel som fängslar betraktaren (inklusive dig).

 

Sedan talar man om Color - färgen. En diamant kan vara färglös eller ljusgul, eller rentav brun. Allra mest eftertraktade och värdefulla är de färglösa diamanterna.

 

Härnäst kommer Clarity - tydlighet. Tydlighet visar om det finns inre brister eller yttre skavanker, och helst ska varken det ena eller det andra finnas. Felfria diamanter är tydligast och därmed mest sällsynta.

 

Slutligen talar man om Carat - alltså karatvikten, som anger diamantens storlek. Ju större diamanter, desto vanligen mer värdefulla. En diamant med alla dessa 4C i perfekt balans utstrålar både skönhet och värde.

 

Hur vårdar man en diamant?

Till att börja med behöver du regelbundet rengöra din diamant, gärna med en mjuk borste, mild tvål och varmt vatten. Skrubba diamanten försiktig för att ta bort smuts som samlats.

 

Håll diamanten borta från starka kemikalier såsom klor och blekmedel. Det kan skada diamanten, så se till att ta av dig smycket innan du gör något som gör att du kommer i kontakt med den typen av kemikalier.

 

Se också till att förvara diamanten i ett tygfodral, smyckesfodral eller separat fack när du inte använder det. Därigenom förhindrar du repor eller skador, då den inte kommer i kontakt med andra smycken.

 

Ibland kan det vara bra att ta diamanterna till en juvelerare, förslagsvis en gång per år. Via en sådan kontroll kan du identifiera eventuella problem med smycket, såsom skador som behöver repareras.

 

Du bör också undvika att bära diamanter i sammanhang där de utsätts för slitage. Ett exempel är om du idrottar, bär tungt eller utför andra typer av aktiviteter där diamanten kan repas eller skadas.

 

Visste du att…

Den största diamanten som någonsin upptäckts är Cullinandiamanten, i Sydafrika 1905. Den vägde så mycket som 3106 karat och av den skapades flera stora diamanter, däribland några av de brittiska kronjuvelerna.

 

Tillbaka till blogg