Vad är doserad guld

Vad är doserad guld?

Vad är doserad guld? Guldsmycken har använts i tusentals år. Man uppskattar att vi i Europa började använda guldsmycken för cirka 6000 år sedan. Men alla guldsmycken är inte likadana och idag kan du välja mellan olika karat eller guldplätering. Du kan även välja doserad guld, vilket har att göra med smyckets design och vikt.

Vad innebär doserad guld?

Doserad guld är äkta guld. I Sverige är det vanligast med guld på minst 18 karat. Smycken i doserad guld är alltså äkta guldsmycken. När man talar om doserat guld menar man ofta halsband där kedjorna är tjockast i mitten av smycket. Tänk dig ett halsband som är tillverkat av små kedjor eller pärlor. I mitten av halsbandet är de större, och blir gradvis mindre ju närmare man kommer låset. Några av landets populäraste halskedjor, armband och ringar faller inom kategorin doserat guld.

Hur länge håller en guldplätering?

Guldplätering innebär att ett smycke är tillverkat i en annan metall än guld. Endast ytan är behandlad med rent guld. Hur länge guldplätering håller beror på flera saker. En viktig aspekt är hur väl du tar hand om ditt smycke. Om du bär smycket ofta kan guldfärgen blekna efter ett tag. Då är den inte lika gul längre.

Så håller du smycket i fint skick

För att metallen ska hålla sig i nyskick så länge som möjligt bör du undvika att utsätta smycket för fukt. Undvik att duscha med smycket och ta av det innan du ska träna. Om du har en ring med guldplätering bör du också ta av den innan du tvättar händerna. Ta på dig den igen när du har torkat dem.

Något annat som kan påverka guldpläteringen är kemikalier. Använd inte guldpläterade smycken när du ska städa eller smörja in dig med geler eller krämer. Tänk på att även tvål räknas som kemikalier.
Tillbaka till blogg