Vad är förgyllt silver

Vad är förgyllt silver?

Vad är förgyllt silver? Har du ett smycke i förgyllt silver hemma i smyckesasken har du ett smycke av silver med ett guldlager på. Man brukar säga att smycket är guldpläterat. Guldet på smycket appliceras med hjälp av elektrolys. Tyvärr kommer guldet att nötas av med tiden. Det är nästan ofrånkomligt. Då kommer smycket att se ljusare ut eftersom silvret lyser igenom. Om du vill veta om ditt smycke är tillverkat i förgyllt silver ska du titta på stämplarna. Förgyllt silver är stämplat med siffrorna 925.

Hur länge håller förgyllt silver?

Silver är en hållbar metall och ett smycke i förgyllt silver kommer därför att hålla länge. Med tiden kan dock, som vi redan varit inne på, guldlaget slitas ner. Hur mycket smycket slits beror på hur väl du tar hand om det. Använd gärna ditt smycke, men ta av det vid fysiskt arbete och när du ska sova. Undvik också kontakt med tvål och krämer. När du inte använder smycket bör du förvara det i en liten ask eller i en liten tygpåse. Ligger det tillsammans med andra smycken ökar risken för att det blir skavt och skadat.

Tänk också på att du inte ska putsa ett förgyllt silversmycke med silverputsmedel. Gör du det kan nämligen guldpläteringen slitas och nötas bort. Ta istället en putsduk och doppa i ljummet vatten och lite diskmedel. Putsa smycket försiktigt och polera sedan upp det med en torr putsduk. Det brukar vara ett effektivt sätt att få smycket rent och fint igen.
Om du är ute efter smycken som tål ditt vardagliga liv så som tvätta händer, duscha och träna. Då föreslår vi att du köper smycken i kirurgisk stål 316L eller titan. Vi har flera du kan välja mellan. Kirurgiskt stål och titan är två mycket slitstarkt och hållbart material samt att den "pläterring" vi använder håller 10ggr bättre än den pläterringen som används på ett silver smycken. 


Kan man duscha med förgyllt silver?

Vi skulle inte rekommendera att du duschar med ett smycke tillverkat av förgyllt silver. Förgyllt silver ska behandlas varsamt. Smycket slits annars onödigt snabbt. Ta därför av smycket innan du ska duscha eller bada och sätt det på dig igen när du är helt torr. Däremot kan du duscha med alla våra produkter som är tillverkade i kirurgiskt stål eller titan.
Tillbaka till blogg