Vad är granat?

Vad är granat?

Du kanske undrar vad granat är för sten – och svaret är att människor genom alla tider bländats av dess briljans och skönhet. Det är en av de mest eftertraktade ädelstenarna världen över och har en rik historia som sträcker sig från i dag till antiken.

 

Vad har granat för egenskaper?

Känd för sin fantastiska hållbarhet och motståndskraft mot slitage har granat en robust natur – perfekt för vardagsbruk.

 

Tack vare hållbarheten och dess fängslande lyster är granat ett tidlöst val för dig som gillar ädelstenar och passar både det traditionella och det moderna.

 

Granat har dessutom ofta en unik kristallstruktur som förstärker briljansen och skapar en slående attraktionskraft.

 

Vilken färg har granat?

Medan djupröd är den mest ikoniska och utbredda färgen förekommer granat i fascinerade nyanser av livfullt grönt och eldigt orange. Detta spektrum av färger gör granat väldigt mångsidig och passar därför oavsett vilka personliga preferenser man har.

 

Hur mycket kostar granat?

Då granat är en ädelsten är det många delar som avgör vad den kostar, inte minst typ, storlek och kvalitet. Det finns både prisvärda alternativ och lyxiga alternativ, beroende på vad du är ute efter. Av naturliga skäl är de sällsynta alternativen betydligt dyrare.

 

Hur vet man om det är riktig granat?

Du behöver ha grundläggande kunskaper, ett skarpt öga – eller låta en professionell gemmolog utföra tester, för att till exempel mäta brytningsindex eller bedöma vikten. På så vis kan den personen bekräfta äktheten.

 

Kort och gott kan sägas att äkta granat vanligtvis har slående lyster och exceptionell klarhet, som gör att ljuset kan passera genom stenen utan problem.

 

Visste du att…

Historiskt sett har granat förknippats med kärlek, vänskap och skydd. Bland vänner och älskare utbyttes ofta granat som ett tecken på tillgivenhet och förtroende.

 

Granat är inte bara estetiskt tilltalande, utan också betraktad som en ädelsten med helande egenskaper. Den sägs främja vitalitet, passion och känslomässig harmoni.

 

Ordet ”granat” sägs komma från latinets ”garants”, som betyder ”fröliknande”. Detta är på grund av ädelstenens likhet med granatäpplekärnor.

Tillbaka till blogg