Vad är hematit?

Vad är hematit?

Hematit lyser med en distinkt metallisk lyster och har länge beundrats för sin unika sammansättning och attraktiva utseende. Namnet kommer från grekiskans ”haima”, som betyder blod. Detta beror på att hematit har slående rödbruna streck.

 

Hur mycket är hematit värt?

Hematit med djup, glänsande färg - ibland i nyanser av grått och silver - varierar i värde beroende på hantverket, storleken och kvaliteten. I dollar kan det ligga på allt mellan 5 och 200 per karat.

 

Det som dock står säkert är att hematitens unika utseende och relativa prisvärdhet gör den till ett populärt val för de som älskar att antingen samla eller ha på sig smycken.

 

Var kommer hematit ifrån?

Majoriteten av hematit bryts i länder som Australien, Kina, Brasilien, Indien och Ryssland. Där finns det i överflöd, vilket är anledningen till att dessa länder har en omfattande historia av hematitextraktion. Det är också därför hematit har en global närvaro på marknaden.

 

Hur man att det är äkta hematit?

På Mohs-skalan ska äkta hematit ligga på mellan 5 och 6 i hårdhet, vilket gör den till en elastisk sten lämplig för vardagsbruk. Hematit är nämligen känd för sin hårdhet och hållbarhet samt hög densitet.

 

Äkta hematit har dessutom en viss metallisk glans och rödbrun strimma. Det är alltid bra att höra med en etablerad och certifierad juvelerare för att kontrollera äktheten.

 

Visste du att…

I forntida tider användes hematit för medicinska ändamål på grund av vad man trodde var läkande egenskaper, särskilt för att lindra smärta och behandla blodrelaterade sjukdomar.

 

Hematit är känt för sin koppling till jordning och skydd, vilket gör det till ett populärt val för personer som vill förbättra sitt andliga välbefinnande.

 

Enligt vissa kulturer kan hematit skapa en känsla av lugn och balans, vilket gör det till en symbol för harmoni och just lugn.

Tillbaka till blogg