Vad är jade?

Vad är jade?

Vad får du om du mixar de två mineralen jadeit och nefrit? Jo, någonting åtråvärt, vackert och tidlöst, nämligen jade. Stenen har uppskattats både vad gäller utseendet och dess kulturella betydelse under historiens gång, mycket tack vare sin gröna färg i ljust och mörkt.

 

Hur mycket är jade värt?

Det beror mycket på dess kvalitet, färg, transparens och själva hantverket. De allra vackraste och mest värdefulla stenarna kännetecknas av färgmättnad, klarhet och en viss textur. Jade är därför eftertraktat av både samlare och bärare av smycken.

 

Var kommer jade ifrån?

Tar vi en titt på historieböckerna genom förstoringsglaset? Då ser vi att Kina historiskt sett varit känt för sin imperialistiska jade, medan Myanmars jade också hyllats världen över för sin enastående kvalitet och skönhet. Jade har även sitt ursprung i exempelvis Guatemala, Nya Zeeland och Ryssland.

 

Hur man att det är äkta jade?

I grova drag tittar man på utmärkande egenskaper såsom stenens struktur, genomskinlighet och temperatur.

 

Äkta jade tenderar att vara sval vid beröring och dess släta konsistens reflekterar ljuset på ett unikt sätt. Det är dock inte det lättaste att avgöra om stenen är äkta eller inte.

 

Vad är typiskt för jade?

Jade är motståndskraftig mot både repor och brytningar, och dess invecklade kristallstruktur ger den en särskild styrka. Naturligtvis kännetecknas jade också av sin tidigare nämnda gröna färg - med allt från ljusa till djupa smaragdtoner.

 

Visste du att…

I olika civilisationer har jade stor kulturell betydelse och symboliserar harmoni, balans och välstånd.

 

I det forna Kina förknippades jade med odödlighet och användes därför i begravningsritualer, samtidigt som stenen prydde kejsaren.

 

I Maorikulturen på Nya Zeeland är jade känd som ”pounamu” och har en djup andlig betydelse. Den betraktas som en skatt som gått i arv från generation till generation.

Tillbaka till blogg