Vad är koppar

Vad är koppar?

Vad är koppar? Koppar är ett rött metalliskt grundämne som har en väldigt god ledningsförmåga för värme och elström. Det är en livsnödvändig metall.

Koppar är en metall som är väldigt mjuk, levande och varm vilket gör den enkel att bearbeta. Därför är koppar exempelvis perfekt att göra olika smycken av. Smycken av koppar är både trendigt och unikt. Det finns många olika smycken som är gjorda i koppar allt från halsband till ringar. Ofta är kopparsmycken behandlade på något sätt för att inte få den typiska gröna färgen som koppar kan få med tiden. Vax gör att patinan kan bevaras. En oskyddad kopparyta oxiderar om det inte finns ett skyddande lager av exempelvis vax. Vara smycken är tillverkade av kirurgiskt stål och titan, därför oxiderar de inte och blir inte gröna med tiden.

Koppar är en användbar metall

Koppar har en lagom tyngd och får med tiden en naturligt enastående patina. Kopparoxid bildas när koppar kommer i kontakt med luft och den skyddar kopparen från att brytas ner. Koppar används för olika ändamål som exempelvis i smycken, mynt, köksredskap, vapen och rör.

Koppar är enkel att forma

På grund av kopparens höga formbarhet används ofta koppar vid tillverkning av elektriska applikationer. I dricksvattenledningar används koppar som legeringsmedel vilket gör att det finns koppar i dricksvattnet. Koppar är ett ämne som är nödvändigt för att människokroppen ska fungera normalt. Koppar finns även i andra livsmedel som exempelvis lever och inälvsmat. För hög kopparhalt är dock skadligt. Det är väldigt sällsynt att människor har kopparbrist.

Koppar är en tungmetall

Koppar räknas som en tungmetall eftersom den har en densitet på 8,92 g/cm3. Koppar har i det periodiska systemet atomnummer 29. Ungefär sedan 5000 f-Kr. har koppar använts som en bruksmetall och benämns ofta som en gammal metall.

Återvinning av koppar

Koppar kan återvinnas och användas till nya produkter. Koppar är en relativt dyr metall i jämförelse med andra metaller. På grund av det höga skrotpriset återvinns i princip all koppar.
Tillbaka till blogg