Vad är korall?

Vad är korall?

Vetenskapligt är den känd som ”corallium rubrum” – men vi känner den allra bäst som korall. Det är en unik art, mycket uppskattad för sin skönhet, för sin symboliska betydelse, och det är en organisk sten som trollbundit oss i många generationer.

 

Hur mycket är korall värt?

Kvalitet, storlek och efterfrågan på marknaden är bitar som avgör hur prispusslet ser ut. Exceptionell korall är mycket dyrbar, inte minst om den har en livfull röd variant som är anledningen till att den ibland kallas ”rött guld”. Nyanserna sträcker sig från djupröd till ljusrosa, ibland med en touch av orange och vitt.

 

Var kommer korall ifrån?

Korall kommer främst från Medelhavets djup, inte minst längs kusterna i Italien, Spanien, Frankrike och Tunisien. Dessutom går det att finna i de västra delarna av Stilla Havet, närmare bestämt utanför Japans och Taiwans kuster.

 

Hur man att det är äkta korall?

Det kan vara svårt för gemene man att avgöra om det är äkta korall eller inte, men en sådan kännetecknas av det organiska ursprunget och en distinkt färg.

 

Experter som utför noggranna undersökningar tittar även på den specifika vikten för att säkerställa äktheten.

 

Vad är typiskt för korall?

Distinkta grenmönster och intrikata strukturer ger varje korall en egen karaktär, närmast en egen personlighet. Som tidigare nämnt är den att betrakta som en form av guld i olika nyanser av rött.

 

Visste du att…

De gamla romarna trodde att korall kunde skydda barn och avvärja onda andar. Därför användes det ofta i amuletter och talismaner.

 

I vissa kulturer är korall förknippat med lycka, välstånd och lång livslängd.

 

Korall har i århundraden inspirerat konstnärer och hantverkare, inte minst när de målat mästerverk eller utformat skulpturer.

Tillbaka till blogg