Vad är kristall?

Vad är kristall?

Genom en sakta, säker kristalliseringsprocess bildas kristaller. De kommer fram från Jordens djup, visar upp en mängd fascinerande strukturer och nyanser – med den gemensamma nämnaren att de är förtrollande. Fridfullt blått? Eldrött? Alla möjliga färger gäller.

 

Hur mycket är kristall värt?

Värdet på kristall handlar i mångt och mycket om hur stor, klar och sällsynt den är. Dessutom avgörs priset utifrån efterfrågan också.

 

Vissa kan ha ett blygsamt pris, medan andra kan segla upp till en nivå där de närmast betraktas som ovärderliga skatter – oavsett om det rör sig om pastellfärger, jordnära toner eller andra iögonfallande nyanser.

 

Var kommer kristall ifrån?

Kristaller kommer från olika delar av världen, inte minst de rika gruvorna i Sydamerika, Asiens mystiska terräng, Afrikas karga landskap och Australiens hisnande djup. Tillsammans bidrar de till att öka både utbud och efterfrågan på en het marknad.

 

Hur man att det är äkta kristall?

Att avgöra om kristall är äkta eller inte kräver förståelse för dess unika egenskaper. Hit räknas fysiskt utseende och vikt.

 

Experter tittar bland annat på klarheten, färgen och skärningen. I det avseendet är kristall inte helt olikt andra ädelstenar.

 

Vad är typiskt för kristall?

Det beror på vem du frågar, för rent metafysiskt sägs kristall ha egenskaper som främjar fysiskt och känslomässigt välbefinnande.

 

Om inte annat är kristall känd för sin skönhet, oavsett vilken färg det rör sig om. Något kul med kristaller? Att vissa av dem kan skapa en liten dos elektricitet!

 

Visste du att…

Den största kända kristallen som hittills upptäckts är en kristall av typen selenit, som fått sitt namn efter den grekiska mångudinnan Selene.

 

Denna upptäcktes i Naica-gruvan i Mexiko, vägde häpnadsväckande 55 ton och var lika lång som en skolbuss.

Tillbaka till blogg