Vad är krysopras?

Vad är krysopras?

Här pratar vi om en pärla som visar upp en rad läckra gröna nyanser – med allt från en slags delikat äppelgrön till en djup, rik smaragdton. Krysopras sägs tack vare det gröna frammana naturens bedårande skönhet – och sägs också mana till glädje och optimism.

 

Hur mycket är krysopras värt?

Som med en handfull, eller snarare flera händer fulla, ädelstenar beror värdet på krysopras på flera faktorer. Bland dessa räknas färg, klarhet och storlek.

 

Mindre, ogenomskinliga stenar kan kosta mindre. Större och mer högkvalitativa stenar med särskild färgmättnad kan skena iväg i pris, oavsett om du vill samla eller bära dem.

 

Var kommer krysopras ifrån?

Det är svårt att peka på en specifik plats, eftersom det har gjorts fynd i allt från Australien och Ryssland till Brasilien, USA och Polen. Krysopras är dock eftertraktad i stora delar av världen, inte minst eftersom i princip varje variant har särskilda egenskaper och utseenden.

 

Vad är typiskt för krysopras?

Krysopras är som tidigare nämnt känd för sin gröna färg. Stenen har dessutom en unik geologisk utformning, vilket bidrar till att den får just den gröna färgen som är så kännetecknande för den.

 

Hur man att det är äkta krysopras?

Är man en expert på hårdhet och Mohs-skalan finner man glädje i att krysopras ligger på mellan 6,5 och 7. Därmed är den motståndskraftig. Det kan dock alltid vara klokt att ta stenen till en gemmolog så att han eller hon får säkerställa dess äkthet.

 

Ska du titta själv? Spana då efter en jämn, grön färg. Om stenen ser annorlunda ut på vissa ställen kan det vara så att den inte är äkta.

 

Visste du att…

Forntida folk, inklusive grekerna och romarna, värderade krysopras högt för dess påstådda helande egenskaper. Man trodde att det kunde främja kärlek, trohet och medkänsla.

 

Krysopras kallas ofta för "Venus sten", på grund av dess koppling till kärlek och positivitet, vilket ytterligare accentuerar dess historiska och kulturella betydelse.

Tillbaka till blogg