Vad är malakit?

Vad är malakit?

Med livfulla, lysande gröna nyanser och rik historisk betydelse är malakit en fascinerande ädelsten, med utmärkande egenskaper och formad genom ett invecklat samspel mellan kopparavlagringar och kalksten. Kort och gott: Det här är något strålande i grönt.

 

Hur mycket är malakit värt?

Som med de flesta andra ädelstenar varierar priset och värdet beroende på hur stor malakiten är. Det handlar också mycket om kvaliteten och hantverket.

 

Renheten, färgintensiteten och sällsyntheten är också viktiga faktorer för att avgöra värdet.

 

Var kommer malakit ifrån?

Ursprungligen upptäcktes malakit i det forna Egypten, men i dag finns det i olika delar av världen. Hit räknas USA, Ryssland och Australien.

 

I de övre oxiderade delarna av kopparmalmavlagringar bildas malakit. Det är därför det skapas fantastiska mönster, likt en avspegling av dess unika form rent geologiskt.

 

Hur man att det är äkta malakit?

Först och främst är det alltid klokt att ta stenen, och andra ädelstenar, till en expert som kan göra en korrekt bedömning.

 

Vill man dock själv använda grundläggande kunskaper är det bra att veta att äkta malakit vanligtvis uppvisar en livlig grön färg med distinkta mönster. Även konsistensen och vikten fungerar som värdefulla ledtrådar.

 

Vad är typiskt för malakit?

Förutom de gröna nyanserna som är slående har malakit ofta invecklade bandmönster. Dess polerade yta utstrålar en slags lyxig lyster som förstärker attraktionskraften.

 

Därför är den populära bland smyckessamlare, men också hos människor som genom historien har betraktat malakit som något andligt och beskyddande.

 

Visste du att…

Malakit har en rik historia, efter att ha använts i det forna Egypten som pigment för ögonskugga och som en skyddande amulett för barn.

 

Dess namn kommer från det grekiska ordet "malache", som betyder "malva", på grund av dess likhet med malvaväxtens gröna blad.

 

Dessutom tros malakit ha läkande egenskaper och är ofta förknippat med att främja balans, skydd och positiv omvandling.

Tillbaka till blogg