Vad är markasit?

Vad är markasit?

Med sin metalliska glans och som ett naturligt förekommande mineral har markasit länge uppskattas för sin närmast magnetiska dragningskraft. Ljusspelet är fängslande, variationerna distinkta och oavsett din stil eller outfit passar den fint till de flesta sammanhang.

 

Hur mycket är markasit värt?

Som med många andra ädelstenar och andra typer av stenar i denna kategori varierar priset beroende på storlek, skärning och den övergripande kvaliteten.

 

Både samlare och bärare finner dock ofta oemotståndlig charmen i markasit, inte minst då färgerna kan variera från svartaktiga till silvergrå.

 

Var kommer markasit ifrån?

Det går inte att enbart peka på en plats. Markasit kommer bland annat från Peru, Schweiz, Rumänien och USA.

 

Det utvinns från naturliga avlagringar och med sin globala närvaro finns den tillhands för alla som efterfrågar den världen över. Och så har det varit länge!

 

Hur man att det är äkta markasit?

Hur skarpt öga har du? Hur mycket kunskap besitter du? Du behöver inte ha det. Du kan alltid ta din markasit till en expert, som då kommer se om den sannerligen har en låg hårdhetsnivå och därmed uppvisar en större tendens att mattas med tiden.

 

Vad är typiskt för markasit?

Vintage-känslan! Oavsett om det handlar om vackert smidda örhängen eller intrikat detaljerade broscher är markasit något som andas vintage i de allra flesta fall.

 

Det är värt att upprepa vilken metalliska glans den utstrålar, vilket ger en attraktiv touch av gammaldags charm.

 

Visste du att…

Historiskt sett har markasit förknippats med helande kunskaper och sägs förbättra välmående, avvärja negativ energi och ge lycka till den som bär den.

 

På grund av sin slående likhet med diamanter kallas den också ofta för ”fool’s gold” - dårens guld.

Tillbaka till blogg