Vad är mässing

Vad är mässing?

Vad är mässing? Mässing är en metall som du förmodligen stött på många gånger i ditt dagliga liv, men kanske utan att helt och hållet veta vad det är. Så vad är mässing? Kort sagt är mässing en legering, det vill säga en blandning av olika metaller, som huvudsakligen består av koppar och zink. Dessa metaller blandas i olika proportioner och skapar mässing med olika egenskaper.

Mässing i smycken

Mässing är ett populärt material för smyckestillverkning. Detta beror i hög utsträckning på dess gyllene färg som i polerat tillstånd påminner om guld - dock utan att vara lika dyrt som det sistnämnda. Förutom att vara relativt billigt är mässing också ett både formbart och hållbart material. Det gör det idealiskt att använda för att skapa allt från detaljerade halsband till robusta örhängen.

Det är inte bara mässingens utseende och pris som gör det till ett av de populäraste materialen inom smyckestillverkning. Mässing har också en unik värmeledningsförmåga som gör att det känns varmt mot huden. Detta ger smycken av mässing en speciell känsla som många tycker om.


Så tar du hand om dina mässingssmycken

Mässing kan liksom många andra metaller oxidera och förlora sin lyster med tiden. För att hålla till exempel dina mässingssmycken glänsande kan du polera dem regelbundet med en mjuk trasa. Vid mer krävande fläckar kan du polera med hjälp av en svag blandning av citronsaft och vatten.

Du bör också förvara mässingssmycken på ett torrt ställe då fukt kan påskynda oxidationsprocessen. De flesta fläckar kan du dock bli av med genom att polera smycken enligt ovanstående instruktioner.

Vad är skillnaden mellan brons och mässing?

Brons och mässing är båda kopparlegeringar, de skiljer sig dock åt sett till vilka metaller legeringen består av. Brons är en legering av koppar och tenn, medan mässing är en legering av koppar och zink. Dessa skillnader i komposition ger de båda metallerna olika egenskaper sett till hårdhet, färg, smältpunkt och hållbarhet.
Tillbaka till blogg