Vad är moissanit?

Vad är moissanit?

Vi förflyttar oss till 1893. Då upptäckte den franske kemisten Henri Moissan en anmärkningsvärd sten, som ända sedan dess fängslat betraktarna. Med sitt fantastiska färgspektrum är moissanit, ofta labbskapad, en eftertraktad sten och har varit så i 130 år.

 

Hur mycket är moissanit värt?

Moissanit kan vara antingen färglös, nästan färglös eller gul, grön, grå i olika nyanser. För sin slående likhet med diamant har den seglat upp som ett attraktivt och billigare alternativ.

 

Priset varierar föga förvånande beroende på storlek, form och kvalitet – och den kan vara ett prisvärt alternativ för någon som vill unna sig en strålande sten.

 

Var kommer moissanit ifrån?

Den franske kemisten får ursäkta, men ursprungligen upptäcktes moissanit i en meteorkrater i Arizona. Senare har den hittats i andra delar av USA och även i Ryssland.

 

För att möta den ökade efterfrågan i dag är stora mängder moissanit numera producerade i laboratorier.

 

Hur man att det är äkta moissanit?

Ta en mer noggrann titt på dess briljans, dubbla brytning och höga brytningsindex. Diverse tester och UV-ljusreaktioner kan också ge en fingervisning, men allra bäst är det i vanlig ordning att ta din moissanit till en expert för att få ett utlåtande.

 

Vad är typiskt för moissanit?

Vi nämnde diamant och jämförelsen stannar inte bara vid elegansen och utseendet, utan nästan också i hårdheten. Med hela 9,25 på Mohs-skalan innebär det att moissanit är en av de hårdaste i sin bransch.

 

Därför är den också motståndskraftig mot repor - idealiskt för dig som vill använda den i vardagen såväl som på glittrande tillställningar.

 

Visste du att…

Tack vare sin hållbarhet används moissanit också i exempelvis elektronik och optik.

 

Sällsyntheten hos naturlig moissanit har alltså lett till fler exemplar skapade i laboratorier.

Tillbaka till blogg