Vad är morganit?

Vad är morganit?

Med sin briljanta rosa ton tindrar morganit i all sin prakt. Från dess fascinerande nyanser till dess ursprung och autenticitet har den kommit att bli en populär sten präglad av skönhet och charm - oavsett om den har sin bleka eller livfulla rodnad.

 

Hur mycket är morganit värt?

Denna tidlösa klassiker tillhör berylfamiljen – samma mineralgrupp som bland annat smaragd – och värdet varierar utifrån färg, klarhet, skärning och karaktvikt.

 

Vanligtvis är morganit mer överkomligt än exempelvis rosa diamanter och rosa safirer vad gäller pris. Dess färgpalett innefattar en mjuk, rosa rodnad såväl som en djupare persikofärgad ton.

 

Var kommer morganit ifrån?

Morganit finns i olika delar av världen, bland annat Brasilien, Madagaskar och USA. De mest betydande fynden har gjorts i det förstnämnda landet. Morganitkristaller av hög kvalitet hämtas ofta från Brasilien.

 

Hur man att det är äkta morganit?

En äkta morganit uppvisar vanligtvis en glasaktig lyster och färgen bör vara konsekvent genom hela stenen.

 

Det är också viktigt att bedöma klarhet och hårdhet, inte minst då morganit uppgår till 7,5 eller 8 på Mohs-skalan. Det kan vara bra att ta stenen till en expert för djupgående analys.

 

Vad är typiskt för morganit?

De mest eftertraktade stenarna har en levande, enhetlig färg och utmärkt klarhet som gör att de utstrålar en viss briljans.

 

Morganit får en unik karaktär från sina inneslutningar. Tack vare sin subtila färg har den dessutom blivit ett populärt val bland förlovningsringar.

 

Visste du att…

Namnet kommer från den kända finansmannen och ädelstensentusiasten J.P. Morgan - en ivrig samlare av sällsynta ädelstenar under tidigt 1900-tal.

 

Morganit förknippas ofta med kärlek och medkänsla, och tros ge både helande och harmoni till relationer.

Tillbaka till blogg