Vad är obsidian?

Vad är obsidian?

Obsidian är en naturligt förekommande glasartat sten, skapad när lava från en vulkan svalnar snabbt med minimal kristalltillväxt. Den snabba avkylningsprocessen ger oss en slät, glansig och ofta svart sten – och en fantastiskt fin sådan.

 

Hur mycket är obsidian värt?

Även om obsidian är allmänt känt för sin djupsvarta färg kan den också förekomma i andra nyanser, såsom brunt, grått och grönt.

 

Det hela beror på närvaron av föroreningar och spårämnen under bildandet. Utifrån detta varierar värdet på obsidian kraftigt, då det handlar om både färgen och transparensen, men också eventuella unika mönster.

 

Priset kan variera från ett par dollar till flera hundra dollar per kilo.

 

Var kommer obsidian ifrån?

Titta på områden med en historik av vulkanisk aktivitet. Där kan du hitta obsidian. Några av dessa är USA, Mexiko, Japan och delar av Sydamerika.

 

Hur man att det är äkta obsidian?

Ett enkelt sätt att testa äktheten är genom att sätta obsidian under en stark ljuskälla och leta efter eventuella luftbubblor eller inneslutningar.

 

Äkta obsidian bör framstå som ett homogent material utan instängda gasbubblor eller andra synliga föroreningar.

 

Vad är typiskt för obsidian?

Berömd för sin släta konsistens och sitt glasartade utseende går obsidian ofta sönder på ett sätt som ger släta, böjda ytor - i likhet med insidan av snäckskal.

 

I kombination med dess skarpa kanter när den är bruten har den historiskt sett fungerat som material för att tillverka verktyg och vapen.

 

Visste du att…

Aztekerna använde obsidian för att tillverka speglar, tack vare dess reflekterade egenskaper.

 

Vad gäller metafysiska utövare tror de att obsidian har en förmåga att suga ut negativ energi och främja emotionellt helande.

Tillbaka till blogg