Vad är opal?

Vad är opal?

Oavsett om du är geologiskt eller konstnärligt lagd är opalen en fascinerande ädelsten. I århundraden har den eftertraktats för sin skönhet och för att den symboliserar hopp, renhet och kärlek. Opalen är ett skimrande mästerverk med ett färgspel som förtrollar betraktaren.

 

Hur mycket är en opal värd?

Värdet på en opal kan variera väldigt mycket och återspeglar dess sällsynthet, färgspel och kvalitet. Exceptionella opaler med levande färgmönster och särskilda ljusspel är ofta mycket eftertraktade på marknaden.

 

Faktorer som ursprung, storlek, briljans och övergripande skick bidrar till att sätta värdet. Vissa opaler är jämförbara med diamanter vad gäller priset.

 

Hur ser en opal ut?

Opalen är känd för sin uppvisning av färger i ett spektrum av olika nyanser – som tillsammans verkar skifta beroende på hur ljuset träffar den.

 

Från de eldröda och orangea så kallade eldopalerna till de lugnande blå, gröna och lila som finns i särskilda opaler reflekterar denna ädelsten i princip alla regnbågens färger.

 

Varje opal kan därför betraktas som lika unik som ett fingeravtryck.

 

Vad är typiskt för en opal?

Opaler har en speciell förmåga att reflektera en mängd olika färger, är bräckligare och ömtåligare än andra ädelstenar och är inte lika hårda som vissa andra.

 

Det gör att opal är mer benägen att repas, spricka eller skadas om man inte hanterar den försiktigt eller vårdar den ordentligt.

 

Men som vi nämnde ovan – en opals förmåga att reflektera färger skapar en skimrande effekt som förändras när du flyttar stenen.

 

Hur vet man att det är en riktig opal?

Äkta opaler uppvisar ett distinkt färgspel och stenen har ofta ett särskilt djup. Den är relativt mjukt jämfört med andra ädelstenar.

 

Är du väldigt mån om att kontrollera äktheten kan du gå till en professionell gemmolog, som då tittar på dess färgkonsistens, mönster och andra bitar för att säkerställa om den är äkta.

 

Visste du att…

Den största och kändaste opalen är ”Aurora Australis”, som upptäcktes i Lightning Ridge i Australien. Den är värderad till omkring 7 miljoner svenska kronor.

 

Opalen är födelsestenen för oktober och passar därför fint för dig som fyller år i just oktober.

 

Tillbaka till blogg