Vad är rodierat silver

Vad är rodierat silver?

Vad är rodierat silver? Rodierat silver, också känt som rodium-pläterat silver, är ett populärt val inom smyckesindustrin. Detta beror på att silver som är rodierat har hög lyster och motståndskraft mot korrosion. Det är därför ett populärt material för nytillverkade smycken och som ett sätt att förbättra och förnya gamla smycken.

Rodium är en ädelmetall som hör till platinagruppen. Det är mycket reflekterande och tåligt mot repor och fläckar. Rodiering ger upphov till en glans som är vitare än den hos oförädlat silver, detta gör att tekniken ibland används för att förbättra utseendet på diamanter och andra ädelstenar.

Den tekniska processen bakom rodiering

Tekniskt sett innebär rodiering att ett tunt lager av en annan metall, vanligtvis rodium, appliceras på ytan av ett smycke, till exempel ett silversmycke. Syftet är att förbättra smyckets utseende och hållbarhet.

Att genomföra rodiering är ett detaljerat arbete som kräver både precision och erfarenhet. En ring eller ett annat smycke rodieras genom att dess yta först poleras och förbereds. Därefter lägger man smycket ifråga i ett bad av rodiumlösning. Badet startar en process som kallas för elektroplätering, eller elektrolys, och skapar en solid och skyddande beläggning på smycket.


Vad kostar det att rodiera en ring?

Hur mycket du får betala för att rodiera en ring varierar beroende på hur stor och komplex ringen är. Det beror också på hur högt priset på rodium är vid tillfället. Du kan räkna med att du kommer behöva betala någonstans mellan 300-600 kronor. Gäller det ett större eller mer komplext smycke blir priset dock högre.

Fördelarna med att rodiera smycket gör det ofta värt kostnaden. Många uppskattar behandlingen då det ger smycken en elegant touch samtidigt som deras livslängd blir längre. Om du vill att dina smycken ska hålla längre och behålla sin glans, kan rodiering vara ett utmärkt alternativ att överväga.
Tillbaka till blogg