Vad är rubin?

Vad är rubin?

Rubinen är en ädelsten som glimmar i rött, en gåtfull skönhet som genom historien varit eftertraktad i alla kulturer och civilisationer. Känd för sin färg och hårdhet fängslar rubinen både ögonen och sinnet. Rubinen är slående röd eller djupröd och är en av de fyra erkänt dyrbara ädelstenarna ihop med diamant, safir och smaragd.

 

Hur mycket är en rubin värd?

Värdet på en rubin avgörs av flera faktorer. Hit räknas färg, klarhet, karatvikt och skärning – alltså inte helt olikt diamanten.

 

En felfri, djupröd rubin av betydande storlek kan kosta exceptionellt mycket, och ibland till och med överglänsa priset på en diamant av liknande storlek.

 

Beroende på hur marknaden ser ut, varifrån rubinen kommer och ett flertal andra faktorer skiftar värdet på rubinen, vars färg är resultatet av att grundämnet krom finns i dess struktur.

 

Är en rubin värdefull?

En rubin är en av de mest värdefulla ädelstenarna och betraktas ofta som en symbol för passion, vitalitet och välstånd.

 

Rubinen är både sällsynt och nästan enastående hård, vilket gör den mycket eftertraktad av samlare, investerare och annat folk som älskar smycken.

 

Det är ingen slump att många kungakronor varit smyckade med rubiner, eller att många legender och myter genom historien innefattat rubiner.

 

Vad är en rubin gjord av?

Den kemiska sammansättningen av en rubin består främst av aluminiumoxid med spår av grundämnet krom, som alltså är anledningen till att rubinen är röd. Om det finns andra ämnen kan nyansen variera och gå från livfull till mer subtil rosaröd.

 

När det gäller hållbarhet är rubinen tvåa efter diamant tack vare sin exceptionella hårdhet.

 

Visste du att…

På forntida sanskrit kallas rubinen ”ratnaraj”, vilket betyder ”kung av ädelstenar”. Det visar hur uppskattad rubinen är.

 

Den största brutna rubinen hittills är Liberty Bell Ruby, som väger så mycket som 8500 karat och värderas till över 200 miljoner dollar.

Tillbaka till blogg